Connect with us

Uncategorized

ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев затвърди мястото си сред най-добрите в Информационните технологии!!!

Published

on

Елитното училище има двама свои отличили се възпитаници, които дадоха всичко от себе си да продължат добрите традиции в новите технологии в една от престижните надпревари в тази област

В Националното състезание по ИТ и предприемачество, което се  проведе от 19 до 20 април 2019 г. в гр. Гоце Делчев с участието на училища от България и Македония първо място завоюва – единадесетокласникът Иван Пашалиев спечели първо място в направление „Мултимедия“ – възрастова група IX-XII клас, с предварително изготвен проект на тема „Какво се случва в света за 60 секунди?”. След като впечатли комисията със своята защита, Иван спечели заслужено I място.

Ученичката Мария Балтаджиева, с ръководител Надя Воденичарова, се състезаваше в направление „Web сайт“ – възрастова група IX-XII клас, с предварително изготвен проект на тема „Пътешествие“. Тя бе удостоена с награда за дизайн.

Поздравления за постигнатия успех! Ние от ТОП ПРЕСА ви пожелаваме още много покорени върхове!

Завършилата преди броени часове надпревара ознаменува своя 10-ти рожден ден на състезанието, където учениците създаваха нови приятелства и твориха. Състезанието нямаше да бъде факт, ако не бе подкрепата на Община Гоце Делчев, РУО – Благоевград, УниБИТ София, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ЕТ „Христина Шапкова“, ЕТ „ЗП Иван Панчев“ и издателство „Просвета“, погрижили се празникът да бъде пълен.

Uncategorized

Община Благоевград обявява конкурс за подбор на вътрешен одитор в звено „Вътрешен одит“ в общинска администрация

Published

on

Общинска администрация обявява процедура за подбор на вътрешен одитор в звено „Вътрешен одит“ към Община Благоевград. Всички заинтересовани лица следва да представят документите си в кабинет 329 в сградата на Общината в срок до 05.11.2021 година .
Всички необходими документи за кандидатстване по гореспоменатата длъжност и изисквания към кандидата може да намерите на страницата на общината в интернет.

Начините за избор на кандидат ще бъдат както следва – допускане по документи и интервю с кандидатите.
Списъкът с избраните кандидати ще бъде обявен на информационното табло на входа на сградата на Общината, както и на интернет страницата www.blgmun.com .

Continue Reading

Uncategorized

Д-р Тонгов: В МБАЛ „Ив.Скендеров“ има текучество, но няма тежко болни след ваксинация

Published

on

Ситуацията с ковид-болните в Гоце Делчев е под контрол. Няма информация за тежко преболедували в резултат на поставена ваксина. Има текучество , всеки ден се изписват и приемат нови болни. Към момента са настанени в стационар на отделенията малко над 50 души. Това съобщи за Топ преса д-р Тонгов, председател на щаба за борба с ковид-пандемията в МБАЛ „Иван Скендеров“. Работи се при спазване на всички противоепидемични мерки, няма повишаване на смъртността, отбеляза още той.

Д-р Тонгов обясни, че сред нововаксинираните може да се наблюдава само вдигане на температура и втрисане, няма данни за проявяване на по-тежки симптоми.

Continue Reading

Uncategorized

МОН няма да отстъпи

Published

on

МОН няма да отстъпи и от следващата седмица връща малките ученици от 1 до 4 клас в училище с тестове. Това стана ясно от думите на образователния министър проф. Николай Денков

„Родителите трябва да разберат – имаме 17 починали деца и 150 в болница. Заболяемостта е такава, че не можем да пуснем учениците без тестове, защото те ще се разболеят“, категоричен беше министърът на образованието. Идеята на въвеждането на тестовете в училище е, ако едно дете е заразено, да си остане вкъщи и да не заразява другите, допълни той.

Преболедувалите ученици и ваксинираните няма да бъдат тествани, те ще си носят документа, който го удостоверява, обясни още министърът на образованието.

Днес ще поръчаме от единия вид тестове, за да стартираме, обясни проф. Денков. Той каза още, че тестовете са два вида и вече са пробвани експериментално в 51-во и 119-то училище в София, но е налице дискусия, поради което решението дали да се използват и двата типа тестове, ще бъде взето на отрасловия съвет днес със социалните партньори.

Двата теста се различават съществено. С единия могат да се оправят и самите учители, но вторият е малко по-сложен, коментира проф. Денков. „Има дискусия дали от единия или от двата. Искаме да видим общественото мнение“, каза министърът.

„Вчера беше подписано постановлението. Парите са осигурени, днес отивам да подпиша писмото точно от кой вид ще бъдат поръчани“, разскри детайли министърът.

„Поръчката е разчетена да имаме със сигурност тестове за един месец. Ако потръгнат нещата добре, ще продължим с 5-7 клас“, обясни още Николай Денков.

Той посочи, че това е свързани с допълнително финансиране, тъй като „ще има още поръчки, но това е начинът да продължим напред“. „Тази мярка ще действа, докато мине вълната. Може би ще продължим, докато спаднат до 100 заболяемост на 100 000“, коментира министърът на образованието.

„Страховете са напълно неоснователни, това са тестове, които се ползват в Австрия, Германия и други страни“, каза още Денков.

„Истерията е много голяма, тя се експлоатира от политиците и от хора, които търсят популярност без да имат никакви аргументи“, категоричен беше просветният министър по повод недоволството на учители и родители.

Проф. Денков аргументира нуждата от тестовете и с това, че трябва да бъде съхранено и запазено здравето и животът и на учителите. Над 100 са починалите учители от миналата година, припомни просветният министър. Той посочи, че това е шок и за самите ученици.

Continue Reading

Uncategorized

Прогноза за времето – 26 октомври

Published

on

Сутрешни мъгли белязаха началото на деня във вторник. Още преди обяд обаче те ще се разсейват. Предимно слънчево време ни очаква, а максималните температури ще са в интервала 10-15 градуса.

В някои източни райони ще се заоблачи и ще има слаб ръмеж.

В планините ще е предимно слънчево и приятно – перфектно за есенна разходка. Температурите на 1200 метра ще достигат до 10 градуса, а на 2000 метра – около 2.

До самия край на календарния месец осезаема промяна в обстановката не се очаква. Дневните температури леко ще се повишават, облачността ще е динамична с мъгли сутрин и повече слънце следобед.

Последните дни на октомври ще са прохладни и мъгливи сутрин, но без валежи. В понеделник видимостта ще е понижена в някои котловини и около големите водоеми.

В западната половина на страната в ранните часове температурите ще са близки до нулата. Денят ще е слънчев, като по-значителна облачност се очаква в областите около крайбрежието.

В топлата част на денонощието термометрите ще са в интервала 9-14 градуса. В планините ще бъде слънчево и ветровито с температури от 0 градуса по върховете до към 6 в по-ниското.

До самия край на календарния месец осезаема промяна в обстановката не се очаква. Дневните температури леко ще се повишават, облачността ще е динамична с мъгли сутрин и повече слънце следобед.

От четвъртък до неделя в източните райони ще има условия за по-значителна облачност със слаби валежи. Има предпоставки за натрупване на замърсители в атмосферата над градските райони с интензивен трафик и отопление на твърди горива.

Изгледите за началото на ноември са за затопляне. Дневните температури в първите няколко дни на месеца ще достигат 20 градуса в традиционно най-топлите райони на страната. Веднага след това предстои захлаждане с валежи от дъжд в ниското и сняг по планините.

Сухото време между октомври и ноември – около Димитровден – обикновено се счита за „циганско” лято. По нашите географски ширини „засядат” стабилни антициклони с мъгливи, често мразовити сутрини, но и с много слънчеви следобеди. В природата по това време е златната есен с обилен цветен листопад.

В народните традиции Димитровден (26 октомври) се свързва с началото на зимата.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ