Connect with us

ГЕРБ

Председателят на ГЕРБ-Гоце Делчев, Димитър Гамишев увековечи срещата си с Царя в Гоце Делчев

Published

on

Окото на камерата хвана местният лидер на партията да си прави фото със Симеон Сакскобургготски 

Това той успя да направи по време на вчерашната визита на бившия управник на България в Гоце Делчев. Шефът на герберите в града край Места бе сред официалните лицам, които посрещнаха в ПМГ “Яне Сандански”, където най-напред дойде ексминистър-председателят. Той успя лично успя да разговаря с бившия премиер и да научи интересни неща от живота на Симеон Санкскобургготски и заедно видяха уникално знаме с детския лик на царя, тъй като до 1944 г. гимназията е носила неговото име.

Междувременно Димитър Гамишев сам открехна завесата около бъдещия щаб на партията в Гоце Делчев като каза, че самият той ще бъде негов председател. Повече подробности по казуса, можете да научите само от ТОП ПРЕСА!

коментара

ГЕРБ

Дариткова: Най-важно е да се обезпечи системата на здравеопазването

Published

on

В условията на COVID-19 е най-важно да се обезпечи кадрово системата на здравеопазването. Това заяви в Плевен д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, която се срещна с лекари, ръководители на здравни институции и звена в областния център и региона.

По думите й COVID-19 поставя на изпитание всяка една от системите в обществото, но най-вече здравната система, подчерта тя. “Ние сме призвани да пазим живота и здравето на гражданите, на работещите в системата. Трябва бързо да се реагира на всяко ново предизвикателство. Най-важното според мен е да обезпечим кадровото обезпечаване на системата. Надявам се, че това няма да бъде проблем за Плевен, защото Плевенска област е с най-голямо присъствие на лекари, според данните от статистиката. Трябва ни сериозна гъвкавост – да подпомагане основно лечебните заведения за болнична помощ”, изтъкна д-р Дариткова.

Според нея предизвикателства има и в извънболничната и в спешната помощ. Тя посочи, че в бюджета на НЗОК, който ще бъде евентуално представен следващата седмица, са предвидени 343 милиона за различните сфери на здравеопазването.

“Надявам се, че това ще гарантира финансова стабилност и ще даде възможност да се продължат мерките, които досега са реализирани. Предвиждат се мерки, които ще дадат допълнителна подкрепа на по-големите болници, които ще изпълняват функции за лечение основно за пациенти с Ковид – 19. Ще имаме и други, социални мерки, които ще касаят ангажираните в регионалните здравни инспекция и здравните каси, защото те също са част от системата за справяне с предизвикателството коронавирус. В следващия бюджет ще намери отражение и тази финансова подкрепа”, изтъкна тя.

“Епидемията заема основно нашето внимание. Всичко останало като намерения за реформа и промяна трябва да почака известен период от време. Епидемията е шанс да видим как нашата здравеопазна система изглежда в рамките на това предизвикателство и в неговите рамки ще се определи значимостта на всяко едно лечебно заведение. Това ще позволи да анализираме как да се реформира системата, за да бъде тя наистина полезна и ефективна към пациентите”, отбеляза д-р Дариткова.

Тя заяви, че най-важното, което трябва да се внуши на цялата българска общественост е, че трябва да сме отговорни и дисциплинирани. “Отговорността е индивидуална на всеки един от нас. Важно е да казваме на обществото, че трябва да спазваме противоепидемичните мерки, които категорично са доказали своята ефективност на този етап – дистанция, дезинфекция, дисциплина, носене на лични предпазни средства, отговорност при събиране на големи групи хора, отговорност по отношение на медиците, за да могат те да се борят за здравето и живота на всички останали български граждани”, каза още тя.

В срещата участва и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

коментара

Continue Reading

ГЕРБ

На открито маски ще се носят само при струпване на хора

Published

on

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това е текстът на заповедта, с която от утре се въвежда задължително носене на маски и на открито. Той бе публикуван малко преди 20:30 часа, по-малко от 4 часа преди да влезе в сила.

Маските остават задължителни и на закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции,търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Заповедта на здравния министър предвижда пет изключения, когато маските няма да са задължителни:

– за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения;

– за спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност;

– за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

– за участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

– за децата до 6-годишна възраст.

Заповедта ще бъде в сила от утре, 22 октомври до края на ноември.

В началото на правителственото заседание тази сутрин премиерът Борисов влезе в обичайната си роля на доброто ченге и даде следните наставления на здравния министър, който днес трябва да подпише заповед по въпроса:

„Настоявам в нея (заповедта – б.р.) да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, разпореди Борисов.

Премиерът изтъкна, че „обществата по света са разделени и броят на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, все повече хора подлагат на съмнения всички мерки в защита на здравето“.

“Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани!”, подчерта Борисов. У нас обаче видимо липсва какъвто и да е контрол, а личен пример за това дава самият премиер, който нарушава заповедите, но остава ненаказан. Както “Сега” многократно писа, глобата за влизането му без маска в ловешка църква ще платят данъкоплатците, тъй като РЗИ-Ловеч не посмя да му я наложи и вместо това санкционира Министерския съвет, защото той бил организатор на визитата. За всеки друг гражданин носенето на маска на задължителните за това места е лична отговорност.

ЛЕЧЕНИЕ

В същото видео премиерът обяви оптимистично, че вече са обезпечени доставките на лекарствения продукт “Ремдeсивир”, „с който се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.”. По-късно правителствената пресслужба поясни, че България ще сключи договор с компанията Gilead Sciences за 32 493 флакона “Ремдесивир”. Продуктът е с търговско име Veklury и се доставя в рамките на сключеното общо споразумение на ниво ЕС. Количествата са изчислени на база заявки от лечебните заведения и се очаква да стигнат за 6 месеца. За закупуването на медикамента ще са необходими 24,3 млн. лв. В рамките на бюджет 2020 сумата е 4,8 млн. лв. и е подсигурена, съобщават от МС.

ОРГАНИЗАЦИЯ

Здравният министър Костадин Ангелов проведе проведе спешна среща с директори на софийски болници, на която е обсъдено как ще се процедира при възникването на нужда от нови болнични легла за заразени с вируса. Ако има пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужен на място, линейките не могат постоянно да превозват пациенти между болниците, обясни Ангелов. “Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, проблемът е с персонала – много изморени, голяма част от тях са позитивни и под карантина. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим”, обясни Ангелов.

В същото време по места започват да опровергават министъра за леглата – пред БНР областният управител на Кърджали Никола Чанев обяви, че места в местната болница за такива пациенти вече няма. Пациентите от вчера се приемат в Момчилград. Бургас също е пред отваряне на нови легла – отделението за коронавирус в Белодробната болница е с пълен капацитет, почти няма места и в другите й отделения. Областният управител на Варна Стоян Пасев пък обяви, че леглата за коронавирус в местните заведения трябва да се увеличат двойно, тъй като постоянно постъпват пациенти от целия североизточен регион.

ОТКАЗ

От МЗ говорят и за въвеждане на санкции за болници, които връщат болни от вируса. Такива новини вече се появяват от различни градове. БНТ съобщи за върнат 64-годишен пациент от Димитровград с пневмония и положителен тест, който не е поет от спешна помощ с аргумент, че няма легла. В същото време се установило, че легла има и в болницата в Димитровград, и в Хасково. По случая тече проверка.

В УЧИЛИЩЕ

“В час маски няма да се носят. Новото е, че на двора учениците вече ще трябва да носят маски, ако се смесват с други класове или изчакват родителите си”. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му наблюденията на МОН показват, че изискването за дистанция между паралелките се нарушава най-често в дворовете, затова се налага и тази промяна. Ако обаче учениците имат занимания на двора, няма да носят маски, уточни той. Вълчев коментира, че в момента дискусионният въпрос е за носенето на шлемове – те са по-ефективни при педагогическото взаимодействие, но от гледна точка на предпазване имат по-малък ефект. Затова и препоръча на учителите в класните стаи да използват шлемове, но по коридорите да слагат маски.

Към момента заразените с COVID-19 ученици са 300, а учителите с положителни тестове – 293. При педагозите заболеваемостта е по-висока от средната за страната, но това е нормално за колективи, които работят в затворени помещения и с много часове взаимодействие, посочи министърът. По повод смъртта на учителка в Търговище и отказа на класа й да ходи на училище, той заяви, че положението е притеснително предимно в първо средно училище “Св. Седмочисленици”, където 18% от учениците са със симптоми на коронавирус, а 250 ученици са подали заявления за обучение в онлайн среда. Това по думите му е индикатор за психоза, като надеждата му е, че скоро тези заявления ще бъдат оттеглени. Иначе, в страната около 550 деца се обучават от вкъщи по желание на родителите, и още толкова – 500-600 – поради здравословни причини.

ПО МЕСТА

Вече са факт първите регионални мерки. Усложнената обстановка в Пловдивска област предизвика съвещание при Дани Каназирева. “Нощните заведения ще работят с половин капацитет. На всеки вход ще се измерва и температурата на посетителите при влизането. Повече от шестима души на една маса няма да се допускат, както и трябва да се спазва 1.5 метра разстояние между масите. Музиката ще бъде по-тиха, за да няма надвикване”, обясни тя днес. Утре ще бъдат дадени повече подробности. От обясненията на Каназирева обаче излиза, че по новите правила няма да има 1 кв.м площ на посетител, както е изискването в заповедите на здравния министър.

Тежко е положението и в Югозапада, затова действия се предриеха и там. Община Гоце Делчев въведе вечерен час (21 часа) от днес за непълнолетни лица. Бяха забранени масовите мероприятия на закрито, като за сключване на брак се прави изключение – разрешено е присъствието до 10 души. Още миналата седмица бяха ограничени празненствата и в Благоевград, като отново се допусна изключение за подписването при сватбения ритуал. Разлог пък затвори почти целия покрит пазар.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ