Connect with us

Бизнес

Земеделската земя е поскъпнала с 15,2% през 2014 година

Published

on

20150414.dbnohyrenh

През 2014 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 684 лв. Тази цена е с 15,2 на 100 повече в сравнение с 2013 година, съобщиха от Националният статистически институт.Спрямо предходната година през 2014 г. най-голямо е увеличението на цената на лозята – с 41,4 на сто. Увеличението на цената на нивите е с 14 на сто, на овощните насаждения – с 1,6 на сто, а на ливадите – с 24,2 на сто. През 2014 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район – 957 лв. на декар.

Най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е установено в Югозападния район – с 33,9 на сто, и в Южния централен – с 32,8 на сто.

През 2014 г. средната рента на декар достига 41 лв., което е със 7,9 на сто повече спрямо 2013 г. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението на рентата за овощните насаждения – с 16,7 на сто, и на нивите – с 10,3 на сто. Единствено при лозята се наблюдава понижение на цената с 29,4 на сто.

През 2014 г. най-висока е цената за един декар наета земеделска земя в Североизточния район – 61 лв., което е близо два пъти по-високо от стойността в Югоизточния район. Поскъпване на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони./БЛИЦ

Бизнес

Важно за бизнеса! Намалиха с 50% наемите на общинските обекти в Благоевград

Published

on

Съветниците в Благоевград намалиха с 50 % размера на наемите на общинските обекти, които се ползват за заведения, за спорт, за развлечения и образование. Намалението е в сила до края на Ковид мерките, разпоредени от здравното министерство.

През зимата, когато за открити площи таксата е наполовина намалението с 50% също ще важи, което значи, че наемателите ще плащат само 25% за откритите площи.

pirinsko.com

Continue Reading

Бизнес

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с три подписани договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 1-4.1

Published

on

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с три подписани договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие

Общият брой на подписаните по Мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие е три.

На 28.05.2021 г. е подписан административен договор със земеделския производител Стойчо Порязов.  Безвъзмездна финансова помощ в размер на 71 258,28 лв. се предоставя за реализиране на проект „Закупуване на земеделска техника“, като интензитета на помощта в размер на 50 % от общите допустими разходи.

Проектното предложение предвижда закупуването на нова земеделска техника за стопанството на Стойчо Порязов. С реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: повишаване на производителността на стопанството и качеството на произвежданата продукция; подобряването на условията на труд;създаване на устойчива заетост.

Изпълнението на проекта ще доведе до постигане на основните цели на проектапреструктуриране, модернизиране и развитие на наличните материални мощности, въвеждане на нови технологии в стопанството, модернизация на физическия капитал и повишаване на енергийната ефективност, опазване на компонентите на околната среда.

На 29.07.2021 г. се подписа договор за финансиране на проект „Закупуване на земеделска техника за повишаване на селскостопанската производителност и по-ефективно използване на ресурсите в земеделското стопанство“ с „ЛИМО БУЛС“ ЕООД. Безвъзмездната финансова помощ в размер на 78 200,00 лв. се предоставя за закупуването на нова земеделска техника, като с реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: повишена селскостопанска производителност, обем на продукцията и поефективно използване на ресурсите; биоразнообразие, екосистемни услуги и функционалност на почвите; новаторски продукти и услуги за интегрираната верига на доставките.

С изпълнението на проекта ще се постигне преструктуриране, модернизиране и развитие на наличните материални мощности, въвеждане на нови технологии, модернизация на физическия капитал и повишаване на енергийната ефективност в стопанството, опазване на компонентите на околната среда.

На 13.09.2021 г. е подписан договор за финансиране на проект на земеделски производител Велин Бандрев. Безвъзмездната финансова помощ в размер на 29 328,00 лв. се предоставя за реализирането на проект „Закупуване на прикачен инвентар за нуждите на ЗП Велин Бандрев за производство на картофи“. Интензитетът на помощта в размер на 60 % от общите допустими разходи.

Проектното предложение предвижда закупуването на нова земеделска техника за нуждите на стопанството на Велин Бандрев. С реализиране на проектните дейности ще бъдат постигнати следните резултати: увеличаване на производствените материални активи; повишаване на енергийната ефективност; повишаване на конкурентоспособността и подобряване условията и безопасността на труд.

Основните цели на проекта са подобряване качеството на продукцията, подобряване на ефективността на използваните при производството суровини/семена, торове и препарати за растителна защита, щадящи растенията и без опасност за човешкото здраве, подобряване и модернизиране на производството и адаптирането ме в съответствие с предвижданите пазарни тенденции.

Подписаните договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се финансират по  Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

———————————-—————– www.eufunds.bg——————————————————

Подмярка 19.4 “Текущи разходи и популяризиране на стратегия за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 “Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

Continue Reading

Бизнес

Ливада става автосервиз на Въпата в Гърменско

Published

on

РИОСВ-Благоевград даде зелена светлина на проект за търговска сграда в местността Въпата на територията на община Гърмен. Теренът попада в защитена зона за запазване на биоразнообразието, но е преценено, че инвестицията и строителството няма да окажат вредно въздействие върху животинките, обитаващи защитена зона „Места“, и по-конкретно популацията на птиците.

Проектът за строителство предвижда автосервиз, магазин на авточасти и складови помещения, разположени върху 1000 кв.м. Иначе целият имот е 2559 кв.м. и до момента е ползват като ливада. Планира се към обектът да бъдат обособен малък паркинг с 5 места. Целият обект ще бъда ограден с метална мрежа. Теренът за инвестиционното намерение граничи с други земеделски площи и горски, селскостопански и републикански пътища.
Водоснабдяването на обекта ще става с изкопаване на кладенец, а отпадните води ще се отвеждат в яма, която пък ще бъде източвана периодично от разложката фирма „Джи пи Клиин“ ЕООД.

.

 

Continue Reading

Бизнес

Строителният бос Николай Галчев жали за актьора Жан-Пол Белмондо

Published

on

Известният предприемач Николай Галчев е сред опечалените почитатели на френската филмова звезда Жан-Пол Белмондо. Новината за смъртта му покруси милиони кино-маниаци по света. Актьорът, който болшинството от феновете му ще запомнят с филмът „Професионалистът“ и музиката към него, доживя до завидни старини.
„Ще те помня винаги“- така написа г-н Галчев във профил със съболезнования и постави своя снимка с френската звезда. На какъв език са разговаряли, кога и при какви обстоятелства са се запознали, остава лична тайна на българския бизнесмен.
Николай Галчев е известен предприемач в строителството, изпълнил серия поръчки както в Банско, така и в Гоцеделчевско.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ