EurActiv: ЕК дава на САЩ 6 месеца за отмяна на визите за българи

паспорт

Европейската комисия е поискала от САЩ да отменят визовите изисквания за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, чиито граждани все още се нуждаят от водна виза за посещение в САЩ, пише EurActiv, цитирано от vesti.bg.

Изданието припомня, че гражданите на повечето страни от ЕС пътуват без визи, но гражданите на някои от новите страни-членки все още се нуждаят от виза при пътувания в САЩ, Канада или Австралия.

EurActiv отбелязва, че влязъл в сила на 20 декември регламент изисква страните от ЕС да реагират съвместно по визовите въпроси, особено в случаи, когато други държави третират граждани на ЕС по различен начин.

Теоретично след половин година Европейския съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати, коментира кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Източници на БНТ обаче обяснили, че не може да се очаква решаване на визовия проблем в толкова кратки срокове, въпреки че регламентът действа. Източниците са припомнили, че САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени.

Правим всичко възможно да паднат визите за САЩ, но има някои конкретни изисквания, които не са част от политическия процес – тоест, американската страна не може да наруши закони, които действат в самите Съединени щати, коментира външният министър Кристиан Вигенин за БНТ.

„Още от миналата година активно търсим правилния подход, но все още не мога да отговоря еднозначно. Умерен оптимист съм, но не е толкова просто, както изглежда на пръв поглед“, допълни Вигенин.

По повод тиражираната информация за посещение на турския външен министър в София тези дни, което няма да се състои, Вигенин заяви, че няма нищо вярно в коментарите за разминаване между Президентството и Външно министерство, нещо, което е заявил и самият президент. Няма интрига или външнополитически измерения на този въпрос, защото той е чисто технически и скоро визитата ще се реализира, каза Вигенин.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене