Вулгарният роман „Кървава власт“ на неврокопския писател Веселин Стаменов бе включен в каталога на библиотеката в Станфорд юнивърсити САЩ!

Veselin_Stamenov

Веселин СТАМЕНОВ

Поредното признание за български автор с корени от югозапада. След като покори класацията за най-продавани книги на книжарница „Хеликон“, бестселърът „Кървава власт“ на нашия колега Веселин Стаменов бе включен в каталога на библиотеката в Станфорд юнивърсити САЩ. Един от най-престижните университети в света предлага творбата на Стаменов на своите студенти в графа „съвременни български автори“. Завиден успех за един млад писател, като се вземе предвид факта, че списъкът с български автори в библиотеката на Станфорд юнивърсити далеч не е богат.

Университетът „Леланд Станфорд-младши“, по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University, Stanford University или Stanford) е американски университет в Станфорд, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Официално отваря врати на 1 октомври1891 г.

ФАКСИМИЛЕ

Факсимиле от сайта на Станфорт юнивърсити – САЩ , показващ каталога в който е включена книгата „Кървава власт“. Както се вижда тя е в наличност.

Библиотеката „Грийн” е главната библиотека на Станфорд, в чийто каталог е и вулгарният роман на Стаменов.

Намира се на 60 км (37 мили) югоизточно от Сан Франциско в Силициевата долина в близост до магистрала 101 в района на Санфранцисканския залив.

173150_b

Първа корица на романа „Кървава власт“

Лиланд Станфорд, калифорнийски железопътен магнат и политик, основава университета през 1891 г. в чест на сина си, Лиланд Станфорд-младши, починал от коремен тиф два месеца преди 16-тия си рожден ден. Университетът изпитва финансови затруднения след смъртта на Станфорд старши през 1893 г. и след като много от кампусите били унищожени в следствие на земетресението в Сан Франциско през 1906 г. След Втората световна война Фредерик Терман (1900-1982) подкрепя предприемачеството сред преподавателите и завършващите с цел да се изгради напълно самостоятелна местна индустрия, която по-късно се превръща в това, което днес е известната Силициева долина.

Свързахме се с Веселин Стаменов за коментар по темата, който като никога прояви излишна скромност, отказвайки коментар с думите: „Приятно е, когато някой толкова престижен университет признава труда ти. Мога само да благодаря от сърце! Друго няма какво да кажа.“

ЕТО ЛИНК КЪМ КАТАЛОГА НА БИБЛИОТЕКАТА В САЙТА НА УНИВЕРСИТЕТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене