Connect with us

Таблоид

Срещу 2 лв. болни от ХИВ предлагат секс

Published

on

мишка

Болни от ХИВ, които са пристрастени към хероина, проституират срещу дребни суми от 2 до 5 лева. Част от тях водят скитнически начин на живот и са готови на всичко, за да получат дозата си. Приносителите на опасния вирус не използват кондоми, което се брои за екстра, но клиентите впоследствие оставали неприятно изненадани, а някои изобщо не разбирали, че са се заразили.

Повечето болни, които продават телата си, живеят в крайна бедност, хранят се от кофите за боклук, като предават хартия и пластмаса в пунктовете на вторични суровини. Само за последните 40 дни са починали шестима души с вируса на ХИВ, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки, съобщиха от фондация „Инициатива за здраве”, цитирани от “Монитор”.

„В момента имаме пълзяща епидемия, но можем да очакваме сериозен ръст от заразени през 2015 година. Тогава спира международното финансиране, което се отпуска за раздаването на безплатни игли сред зависимите от наркотиците”, обясни Рада Наследникова от неправителствена организация за рехабилитация, реинтеграция и лечение на хора със зависимости.

Когато пристрастен към наркотиците изпадне в абстиненция, той е готов на всичко, само и само да си сложи дозата, като в такъв момент никога не се замисля с каква спринцовка го прави. Стига се до ситуации, при които една игла минава през вените на десетки и стотици наркозависими. От фондация „Инициатива за здраве” 2 пъти седмично раздават на зависимите игли и кондоми в няколко района на столицата, за да ограничат разпространението на вируса, но от 2015 година международното финансиране приключва.

От последните шест смъртни случая сред ХИВ позитивните двама са починали от предозиране. „Има ново вещество, което се използва като добавка към хероина, за да го направи по-силен. Имаме предположения, че става дума за кодеин, но не сме сигурни”, разказаха експерти, които работят ежедневно с наркозависимите.

Последно масови смъртни случаи от предозиране имаше през 2011 г., когато хероинът беше изчезнал от пазара и на негово място се появи фентанилът – вещество 100 пъти по-силно от морфина. Част от опитите на лекари от Бърза помощ да спасят предозиралите тогава бяха неуспешни, защото традиционните препарати, използвани за блокиране на действието на наркотиците, не помагаха при фентанила.

Според последните данни от Националния фокусен център за наркотици кризата за хероин, която беше настъпила през последните 2 години, е към края си, защото на пазара отново започва да се завръща най-коварната дрога. Първите данни за завръщането на кафявия прах са от Ямбол и Хасково. Според европейски експерти през 2011 г. големи количества са били насочвани към Русия и Китай, за да се разработи там пазарът и каквото остане, е влизало в Европа.

Затвор за еднократна доза предвижда проектът за нов Наказателен кодекс, който беше приет от Министерския съвет. Това следва от премахването на института „маловажен случай“, когато някой бъде спипан с наркотици. В момента според член 354а от НК при притежание на наркотично вещество човек може да получи от 1 до 6 г. затвор и глоба до 10 000 лв., като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лв. В новия проект не се предвиждат маловажни случаи.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията ако предложенията за промени влязат в сила, до 2-3 години затворите ще са препълнени от хора, заловени с нищожно количество дрога. Такава репресивна политика е имало през 2006 г. и тя не е довела единствено до задръстването на съдебната система.“ 570 000 души в България някога са опитвали наркотик. Всички те биха попаднали под ударите на закона. Много от тях са ученици и тийнейджъри”, каза Анна Любенова от фондация “Инициатива за здраве”.

В същото време всеки от наркозависимите притежава по 3 пъти на ден дрога, като според експерти те имат нужда от лечение, а не затвор. struma.bg

Таблоид

Захлаждане до средата на седмицата, лятото се връща през почивните дни

Published

on

През нощта ще бъде предимно облачно. Дъжд все още ще превалява преди полунощ в източните райони и по Черноморието, а до сутринта — на места в североизточните райони.

Ще остане ветровито, с до умерен северозападен вятър. В Източна България посоката му ще бъде от север.

Минималните температури утре ще бъдат от около 7-8 градуса до 14, в южните и югоизточни райони все още малко по-високи.

Утре от запад облачността ще намалява и в западните и северни райони ще бъде незначителна. Облачно през голяма част от деня ще се задържи на североизток и в част от Южна България. Вятърът от северозапад ще бъде до умерен. Слаб дъжд е възможен в Родопите и по Черноморието.

Дневните температури ще са от около 16-17 на североизток до 23-25 в западната част на Дунавската равнина и Южна България.

В Европа есента е завладяла почти целия континент. Температурите са около и под 20 градуса, въпреки, че ще има и места със слънце на запад и в централните райони.

Температури, близки до 30 има само в най-южните части, а най-топло ще бъде в Атина, с температура през деня 32 градуса.

В Украйна и Русия е дори дневните температури няма да превишат 6-7 градуса и ще превалява дъжд.

У нас сряда ще бъде ден с есенно време: облачно, ветровито, с превалявания от дъжд. Дневните температури в много райони ще останат под 20 градуса.

В четвъртък сутрин ще бъде хладно, с температури от около 3 до 9 градуса. През деня облачността ще намалява, но ще остава хладно, с температури от 16 до 21, 22 градуса.

В петък сутрин ще бъде ясно и със стихването на вятъра са възможни слани на места по високите полета. Минималните температури ще са от 2-3 до 8 градуса.

В четвъртък и петък сутрин на ниските места, котловините и около водните басейни са възможни мъгли, които още преди обяд ще се разсейват, но ако ви предстои пътуване в часовете около изгрева, бъдете внимателни!

През деня, обаче ще се затопли и максималните стойности ще бъдат от 22 до 27, 28 на места.

В събота и неделя ще бъде слънчево или с незначителна облачност. Затоплянето ще продължи и температурите ще се върнат към летни стойности от 24 до 29-30 в събота и до около 31, 32 на места в неделния ден.

Continue Reading

Таблоид

Все повече банскалии събират разделно отпадъците

Published

on

В продължение на два месеца в община Банско се провежда кампания за събиране и рециклиране на отпадъци от стъкло. Тя ще продължи до средата на месец ноември 2021 г.

Кампанията набира скорост и все повече жители на общината участват в разделното събиране на опаковки от стъкло – буркани и бутилки, без капачки и чисти от замърсявания.

Контейнери, тип „Иглу“, са поставени на ключови точки в Банско:

– до стълбите за кооперативния пазар

– на кръстовището на ул.”Гоце Делчев” и „Христо Ботев” /близо до чешмата на набор 1968/

– на ул.” Октомври” /близо до пенсионерския клуб/.

В град Добринище те са в стопанския двор. По-големите количества стъкло се събират в Общински гараж на ул.”Дунав” 22 в Банско

В настоящата кампания не се събират стъклопакети, дограми, стъкла от автомобили, огледала, стъклена посуда и др., които изискват различна технология на преработка.

Continue Reading

Таблоид

Пожар погълна къща в Гоце Делчев

Published

on

 

.

.

На 18.09.2021 г. около 11:42 часа е получен сигнал за пожар в къща в гр. Гоце Делчев. Погасен от екип на РСПБЗН-Гоце Делчев. Щети: бяла, черна и компютърна техника, мебели и опушени стени. Причина: запалена свещ, която е оставена без надзор.

Continue Reading

Таблоид

Почина бивш командир на полка в Гоце Делчев!

Published

on

.

С прискърбие съобщаваме, че вчера е починал бившия началник щаб на поделение 28390 – Гоце Делчев- полковник Кръстьо Джингаров.

Да почива в мир.Съболезнования на семейството.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ