Гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ изпраща четирима свои ученици на национални олимпиади

Най-старото средно училище по поречието и едно от най-старите такива в Югозападна България показа отново, че е люлка на таланти и дава отлична подготовка на своите възпитаници

Това бе доказано подобаващо на областните кръгове на олимпиадите по различни предмети. Със сигурност в елитното училище могат да бъдат доволни, след като момчетата и момичетата показаха разностранни интереси и добра подготвеност по различните учебни дисциплини, които им дадоха правото да мерят сили с най-добрите в България.

Така по руски език честта на Гоце Делчев и училището ще защитава Александра Мутафчиева. Деветокласничката показа отлична подготвеност и впечатли оценителите, които нямаха друг избор, освен да и отворят нейния път към финалите, които ще трябва да се проведат в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново.

Отново висока езикова култура, но в областта на българския език и литературата показа десетокласничката Христина Франгова, която пък ще може да покаже своите способности и на най-високото ниво по предмета – Националната олимпиада.

Третият ученик, който ще представя ПМГ „Яне Сандански“ на държавно ниво е осмокласникът Антъни Атанасов. Той ще се състезава между най-добрите химици на Бългаия, с което за пореден път защитава честта на училището в тази научна дисциплина, където през годините е имало негови възпитаници, които са бранили престижа на страната ни като част от националния отбор на високи международни форуми.

Десетокласникът Иван Попов пък ще има възможността отново да покаже, че Гоце Делчев има своето запазено място в астрономията. Възпитаникът на 100-годишното неврокопско училище ще има възможността да покаже своята подготвеност и да може отново да се пребори за правото да бъде част от представителната селекция на родината ни за Международната олимпиада по астрономия, където вече остави трайна следа. В последните две години той неинуемо е в челото на най-добрите млади астрономи в света със своя себърен медал за 2018 и бронзов такъв за 2019.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене