Connect with us

Светско

Четвъртокласници от Трето ОУ участваха в урок по родолюбие

Published

on

Учениците от четвърти „в“ клас на Трето основно училище „Братя Миладинови“  се поклониха пред паметта на Апостола с урок, проведен в извънкласна обстановка по повод отбелязване на 147 години от гибелта му.

Урокът се проведе в Общински исторически музей – Гоце Делчев под вещото ръководство на уредника му – г-жа Тюмбелекчиева.

В деня на величавата смърт на Апостола на българската изстрадана свобода, учениците представиха свои писма, написани до Дякона; декламираха стихове и негови завети, останали за поколенията; разсъждаваха върху важни факти от последните дни на героя.

Много емоционално представиха проектите си, които изработиха със снимки и пояснения към тях, предоставени от ръководството на музея.

По желание на децата бяха изписани и мъдрите мисли, останали като завети от Васил Левски.

Разказите  за дейността на великия борец за свобода, за многобройните лица и дръзки постъпки, за смелостта и жертвоготовността в името на свободата, се редуваха с неизвестни за децата факти от дейността на Дякона, представени от г-жа Симеонова. Въпросите към нея следваха един след друг.

Свеждайки глави в знак на почит към личността на Апостола, учениците завършиха с неговите думи, останали завинаги в нашата история: „Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя – губя само мене си.“.

Таблоид

Над 60 000 туристи посетили Белица през миналото лято

Published

on

Община Белица привлича все повече туристи с редица интересни туристически обекти. Само през летния сезон на 2020 година през Парка за танцуващи мечки в местността Андрианов чарк в Рила планина и през планинския увеселителен парк „Rila Fun Park” са преминали над 60 хиляди туристи. Животните в центъра за реадаптация от години са магнит за наши и чужди гости.

От близо две години пък, който иска да вдигне адреналина си, отива в „Rila Fun Park”. Увеселителното съоръжение привлича вниманието и на деца, и на възрастни. То се намира на над 1200 метра надморска височина. В него са монтирани специални тръбни релси, върху тях пък са поставени двуместни колички, а максималната им скорост е до 40 километра в час.

Тези две туристически атракции далеч не са всичко, което си заслужава да се види в община Белица. Уникалната природа в района, близостта на планинския курорт Семково, историческият музей, туристическият информационен център, заведенията за хранене, вилните селища, гостоприемните хора също са причина да посетите красивото градче, в което не спира динамичното развитие на туризма.

Continue Reading

Таблоид

Проф. Рачев: Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години

Published

on

Поне до 13-14 август времето в България ще се запази същото и ще бъде все така горещо с максимални температури около 40 градуса. Това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV. През цялото време не се очакват валежи.

Само Балканите от цяла Европа поемат новата вълна на жега, идваща от Африка, коментира той. „Времето е единствено и само за море, не виждам какво друго може да се прави“, коментира специалистът.

„Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години“, това каза проф. Рачев, позовавайки се на народното вярване, че след горещо лято идва студена зима. Той обаче уговорката, че миналата година е имало същите предпоставки, но сериозно падане на температурите нямаше.

Климатологът използва случая да подчертае, че лошото време има и добре страни. Зимните и пролетните валежи са напълнили язовир „Камчия“, от който се черпи вода за Черноморието. „Ако не беше валяло, сега там нямаше да имат вода да си измият очите“, каза проф. Рачев.

Continue Reading

Таблоид

Атракционни пътувания през август ще има с теснолинейката Септември – Добринище

Published

on

Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, Гражданско сдружение “За теснолинейката” нарече този август “МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА”!

И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, предстоят 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. Това съобщи Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение“ За теснолинейката“.

На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадиционни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки.

Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”, обясни Кристиан Ваклинов. Пристигане в Септември: 18:35 ч. Билети за първата дата вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.

Continue Reading

Таблоид

Чужденци идват да си лекуват очите в Добърско!

Published

on

В една от най-интересните легенди за църквата в разложкото село Добърско – „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, се казва, че изворът край нея помогнал на ослепените Самуилови воини да върнат зрението си.

Историята гласи, че миейки прободените си очи, войниците на цар Самуил, ослепени от Василилий II Българоубиец, прогледнали, защото всеки един от тях бил родом от разложкото село. В самата църква могат да се видят изографисани и моменти от историческото събитие.

Днес лековитото изворче край църквата привлича хиляди туристи, които вярват, че водата от него помага при очни болести – слепота, глаукома, напреднало перде на окото и ечемик. Не са малко и хората, които пристигат от чужбина с шишета, за да пълнят от водата и да я занесат у дома, разказват местните, които били шокирани от огромния интерес. Вярва се още, че изворчето, наричано от местните аязмо, може да сбъдва и желания. Затова всеки, който мине покрай него, си пожелава нещо и хвърля монета.

Църквата "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско - Друми в  думи

Църквата в Добърско е построена през 1614 г., като се смята, че в миналото до нея е имало и друга света обител. Новата църква е изградена като трикорабна базилика от будни и заможни местни жители. Въпреки че е малка по площ, църквата впечатлява със своите 460 стенописа, сред които има и голям брой не само на светци, но и на светици. Заради това храмът в Добърско е единственият в България, където има толкова голям брой на изображения на светици.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ