Connect with us

Таблоид

НОВИ ОМОВЦИ СЕ ПОКАЗАХА ОТ МИШИТЕ СИ ДУПКИ!

Published

on

За пореден път десетина македонисти от Пиринско правят опит да получат регистрация като сдружение с нестопанска цел, но Агенцията по вписванията им отказва. Радетелите за македонска нация и език у нас, водени от Стоян Василев, са се събрали в “Дружество на репресираните македонци в България жертви от комунистическия терор”.

Преди дни те получиха отказ от регистрация, който обжалваха в окръжния съд в Благоевград, но решението на АВ бе потвърдено.

Под това дълго име всъщност стоят активисти на някогашната ОМО “Илинден”, която така и не успя да се регистрира като партия и вече години наред пробва като сдружение.
Последното учредително събрание е било на 16 юни т.г.

Съдът е категоричен, че от документите не е ясно с каква стопанска дейност ще се занимават, за да постигат набелязаните идеални цели. В Устава им се предвижда, че членове могат да са всички граждани на България, но репресирани заради своето “македонско самосъзнание и самоопределение”. Сред основните цели е защита правата и законните интереси на македонците, репресирани по време на комунистическия режим “заради тяхното македонско самосъзнание и самоопределение, както и заради дейността им в защита на правата и свободите на македонците в България”, а също опазване и популяризиране на “македонското културно и историческо наследство”.

Тези цели щели де се постигат чрез съхраняване, възстановяване и изграждането на паметници, “свързани с македонското минало и наследство”, чрез работа за защита “правата на македонците – жертви на репресии по време на комунистическия режим” и др.

Предвиждат сдружаването не изобщо на репресираните от комунистически режим, а само тези с “македонско самосъзнание и самоопределение”. Имали идея и да изграждат паметници, свързани с “македонското минало и наследство”, да защитават правата на “македонците, жертви на комунистическите репресии и др.”

Като средства за постигане на целите си сдружението е посочило мероприятия, присъщи за дейността на класическа политическа партия, което не е допустимо по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, категоричен е съдът.

Вестник ” Топ Преса ”

Таблоид

Благоевградчани пропищяха от нападения на агресивни бездомни кучета в центъра

Published

on

Благоеврадчани пропищяха от нападения на бездомни кучета. Само вчера трима граждани сигнализираха в. „Струма“ за преживен кошмар при проявена агресия на големи песове, които обикалят в района между площад „Македония“, градинката при банята и площада пред пощата в централната част на града.

„Вървях спокойно завчера привечер, когато изведнъж при заведение „Папараци“ голямо куче ми се нахвърли без причина. Беше бяло, с къс косъм, захапа ме за ръката, разкъса грейката ми“, разказа Иван Георгиев и продължи: „ Аз съм 90-кг мъж и се стреснах, ако на мое място беше жена, възрастен човек или дете, вероятно кучето щеше да ги повали на земята и ситуацията можеше да стане страшна.

По време на нападението наблизо имаше група тийнейджърки, момичетата изпищяха и за секунди се скриха в някакво магазинче. Вероятно бездомните кучета са агресивни, защото като не работят заведенията наоколо, няма кой да ги храни. Не знам, но е факт, че са изключително опасни, и общината спешно трябва да вземе мерки и да ги събере, докато не е станала беля“, заяви нападнатият.

Той допълни още, че същия ден кучета са нападнали и д-р Сашо Костов в района, близо до Купола, който е в същата зона на града, а няколко дни по-рано бездомен пес скочил на гърба на учител, който преминавал през градинката при банята.

От общината реагираха на сигналите на потърпевши граждани, подадени и на горещия телефон, като сезираха собственичката на фирма „Бали Ко“ Илиана Балева, която е ангажирана със стопанисването на общинския приют за бездомни животни и със залавянето, кастрирането и обезпаразитяването на уличните кучета.

От кметството отбелязаха, че до изграждане на планирания нов приют с повече клетки проблемът с бездомните животни няма как да бъде решен трайно, тъй като по наредба, приета от ОбС, уличните кучета, след като се третират, се връщат в района, където са заловени.

Continue Reading

Таблоид

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

Published

on

28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с Covid-19 в последния триместър на бременността, е родила бебе с антитела срещу вируса, съобщиха от лечебното заведение.

Момиченцето се ражда чрез цезарово сечение на 5 януари в 9.17 часа в родилното отделение на Областната болница. Бебето тежи 2750 грама и е с дължина от 46 см. В дежурния екип, водил раждането, са участвали акушер- гинеколозите д-р Иван Китов и д-р Иво Цанов, специализантът- д-р Лучия Арбалиева,операционната акушерка Виолета Нориева и анестезиологът д-р Иван Харизанов.

Неонатологът по време на операцията, който поема новороденото е д-р Величка Богданова. Д-р Иван Китов и д-р Иван Харизанов са и лекарите, които проследяват заболяването с COVID-19 и лекуват бременната жена, докато е болна. Няколко дни тя поддържа температура над 38.7 градуса, има и кашлица, която също трябва да бъде овладяна.

Двамата лекари успяват да излекуват 28-годишната пазарджиклийка преди да постъпи за раждане в АГО на МБАЛ-Пазарджик. Поради факта, че родилката е преболедувала коронавирусната инфекция д-р Китов преценява, че раждането трябва да е чрез цезарово сечение.

Бебето се ражда в добро състояние, но има известно изоставане в теглото и размера заради коронавирусната инфекция на майката, която нанася промени и в плацентата. Направеният след раждането антигенен тест показва наличие на IgG антитела, което означава, че бебето е имало среща със SARS-CoV-2.

Д-р Иван Китов и началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от болницата. Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al