НЕК натрупал дългове за 2,9 милиарда, заради които токът ще поскъпне

далекопровод

Натрупаните задължения на НЕК за периода 2010-2014 г. са 2,9 млрд. лева. Дълговете могат да доведат до скок на цената на тока през есента, за да се компенсира поне част от тях.

В сумата влизат невъзстановени разходи, свързани с дейността „обществена доставка на електрическа енергия“ в размер на 1,5 млрд. лв.

Инвестиционните разходи са в размер на 1,4 млрд. лв.

Данните бяха обявени днес от председателя на ДКЕВР Боян Боев.

За 2010-2014 г. задълженията на НЕК ЕАД от инвестиционна дейност са натрупани основно от два големи инвестиционни обекта с национално значение – хидровъзел „Цанков камък“ (694 млн. лв.) и АЕЦ „Белене“ (784 млн. лв.). Тези разходи не могат да бъдат компенсирани с цената на електрическата енергия.

Невъзстановените разходи на НЕК за доставка на електрическа енергия са натрупани от задължения, свързани с:

– Разходи за покупка на енергия от ВЕИ – 720 млн. лв.;

– Разходи по дългосрочните договори с американските централи – 382 млн. лв.;

– Разходи, свързани с експлоатацията на ПАВЕЦ „Чаира“-392 млн. лв.

Задълженията от дейността „обществена доставка на електрическа енергия подлежат на компенсиране в бъдещи периоди чрез цената, по която дружеството продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителни дружества, като бъде определен подходящ механизъм, недопускащ рязко увеличение на цената за крайните потребители.

От ДКЕВР коментираха, че няма да позволят рязко увеличаване на електрическата енергия. „От 1 октомври обаче не се знае какво точно ще се случи. Възможно е увеличаване да бъде избегнато, ако Европа реши да ни помогне“, заяви шефът на ДКЕВР.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене