Ден, посветен на водата

Вторият ден от реализирането на дейностите по проекта „Културата среща науката“ премина под знака на водата. Екипите от България, Белгия, Италия и Полша посетиха фирма „Пирин Спринг“ (село Баничан), където се запознаха с производствения процес за добиване и бутилиране на натурална минерална вода, известна с превъзходните си вкусови качества.

Много любопитно бе наблюдението на извора и използването на най-съвременни технологии за деминерализацията на водата.

Обиколката продължи към село Огняново – популярна туристическа дестинация заради изобилието от минерални извори с топла вода. Там групата събра проби от тази вода и карбонатни минерали, които след това бяха обект на изследване в лабораторията по химия на ПМГ „Яне Сандански“.

Гостите бяха впечатлени от Обърнатата къща и хотелски комплекс „Замъците“, където в деня, посветен на водата, сами успяха да се докоснат до лечебната сила на тези минерални извори.  Предложеният там обяд  включваше отбрани ястия от традиционната българска кухня – сарми, боб, лютеница и други. Гостите ни се възхитиха на богатството от вкусове, текстури и аромати.

Денят продължи с научна дейност – изследване на пробите от водата и карбонатните минерали, като учениците направиха химичен анализ на минералната вода и качествени реакции за доказване на катиони и аниони.

Дневната програма приключи с посещение на Общинския исторически музей – Гоце Делчев. Това бе една вълнуваща разходка сред културата и историята на Неврокопския край. Запознаха се с етнографията, облеклото и занаятите на нашите предци от римско време до съвременността.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене