Бебе без уши се роди в Кюстендил

бебе без уши

Бебе без уши и с малформация на лицето се роди в кюстендилската болница. Родителите на малкия Бойко – Мария и Сашо Желеви, се опитват да съберат 2 хиляди лева, колкото софийските лекари им казали, че им трябват на първо време за изграждането на двете ушни миди на малкия Бойко. Според медиците все още не се знае и дали малкото момченце, което в момента е на около 2 месеца, има ушни канали. Ако няма такива, детето ще бъде глухо, обяснява бабата на малкия. Според майката на Бойко – Мария /21 г./, в началото на април, около десети, задължително трябва да бъде направена цветна снимка на главата, за да се види дали бебето има ушни канали.

Докторите в София казаха, че има възможност да се имплантира и нещо в ухото, за да чува, но още не се знае какво е състоянието. Много се опитвахме да разберем, но и кюстенидлските, и софийските лекари ни обясниха, че бебетата до три месеца не чуват, разказва майката и се моли детето й да няма проблеми със слуха. Обстоен преглед на малкия Бойко показал, че други здравословни проблеми няма.

Когато го видяха, докторите в кюстендилската болница казаха, че за първи път виждат такова нещо – бебе без ушна мида, разказва майката, лекарите така и не могли да обяснят на какво се дължи малформацията.

Много е трудно, снахата плаче по цял ден, синът ми Сашо пък не знае на кой свят е, не се прибира, все търси някъде да работи, че да изкара пари за операцията, разказва бабата.

Заварваме семейството – възрастните Желеви, Сашо и брат му и жените им, в една от дървените бараки, докарани от фондация “Адра” преди повече от две петилетки в Кюстендил от Виена. В една стая там живеят шестима човека и малкиям Бойко, като за да има място да се обърнеш, младите спят на легла на два етажа.

Всички сме безработни, чакаме на помощи, защото няма къде да се работи, обясняват младите в семейството и допълват, че дядото е инвалид, не вижда и заради това постоянно трябва някой да го придружава.

За семейството на Мария и Сашо Желеви малкото бебе е първо дете. Майката е 21-годишна, а таткото година по-голям.

И двамата не са завършили средно образование, но и да бяха, едва ли ще има къде да работят, тук всички сме безработни, разказват съседите.

Настаниха ни преди години в тези дървени бараки, направени за спортисти, и оттогава никой не е пипнал нищо по тях. Ламарините, с които са покрити, вече изгниха, има дървеници, бълхи, хлебарки, а като отидеш до тоалетна, в очите те гледа плъх, колкото котка голям, споделят съседите на семейството.

На практика те са наематели на община Кюстендил, която получила бараките като дарение от фондация. В тях обаче няма течаща вода, нито  обособени кухненски блокове, а тоалетните са отвън, в заграждение до дървените бараки.

Добре че ромската баня се намира точно срещу нас, та поне къпането не е толкова трудно, но прането, готвенето и миенето е цяло предизвикателство.

Шефът на РЗОК – Кюстендил д-р Матей Попниколов заяви, че семейството не е търсило помощ от Здравната каса за здравословните проблеми на малкия Бойко. Семейството е здравно неосигурено, тъй като родителите не работят.

Готов съм да помогна каквото е по силите ми, каза д-р Попниколов.

След като разбрали за проблема на семейството, в гетото решили да направят концерт, на който от дарения събрали 900 лв., с тях младите да могат да направят поне снимка на бебето в София. Казали им, че цветният скенер струва не по-малко от 500 лв., разказват в ромската махала.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене