Кметът Камбитов: Блоковете, по които са започнали строително-монтажните роботи, ще бъдат довършени

29 блока в Благоевград от тези, които са подалите документи за участие в националната програма за енергийна ефективност, но на този етап няма да се санират. Това са блокове, където строително монтажните работи не са стартирали. Това съобщи днес кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.   Копирано от E79news

„Тези блокове,  които бяха в процедура по една или друга причина било заради обжалване, било заради неизбран изпълнител, се спират, защото не е подсигурено финансиране или поне нямаме 100 процентова гаранция. Ако подпишем договорите сега без финансово обезпечение това означава, че след това изпълнителите могат да имат претенции към собствениците, което няма да допуснем“, коментира градоначалникът. 

 

„Там, където строително-монтажните работи се изпълняват в момента, ще се довърши до край“, увери още кметът на Благоевград.

 

Над 70 блока в момента са довършени в Благоевград, а други над 50 се санират. Между 35 и 40 процента пък е намалението на разходите за отопление в санираните блокове, сочат проучванията.

Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че сключването на нови договори за саниране зависи от приемането на бюджета за 2017 г. и волята на народните представители. 

„Програмата трябва да бъде увеличена с още 1 млрд. лева, за да може да се гарантира, че финансирането през Българска банка за развитие ще продължи. В противен случай трябва да сключваме финансово необезпечени договори, с което автоматично ще бъдем разследвани за злоупотреби“, обясни Павлова и увери, че  не могат да се сключват нови договори, докато не се приеме бюджетът.

 

„Вярвам, че санирането ще продължи и при новото правителство, защото това трябва да е национален приоритет. Сега ремонтираме панелките, на следващ етап ще са тухлените блокове, а постепенно ще стигнем и до еднофамилните къщи, защото сме заложили целия жилищен фонд в страната“, допълни още тя в ефира на БНТ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене