Дупнишките Братя Галеви влизат в политиката

В политиката тихомълком се готвели да влязат изчезналите от страната дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви. Този слух упорито се носи от известно време в града. За целта обаче бегълците изобщо нямали намерение да се връщат в България, защото веднага ще бъдат закопчани още на границата.

Двамата имат да изтърпяват присъди от по пет години затвор за сформиране и участие в банда за рекет и изнудване, заради които всъщност изчезнаха от страната през 2012 г, пише „България днес“. Твърди се, че Галеви никога не се прекъсвали връзките си с родината, а бизнесът им се движи от доверени хора тук. Амбициите им да участват в политическата власт са още от времето, преди да започнат проблемите им с правосъдието.

Според мълвата Галеви вече имали план, чрез който да вкарат във високите етажи на властта един от най-доверените си хора – Васил Василев-Клеменца. Този сюжет щял да се реализира при предсрочни парламентарни избори, които най-вероятно ще бъдат в края на март или началото на април. Изчисленията сочели, че при мажоритарен вот застрахователният бос Клеменца имал огромни шансове да стане народен представител.

Съсобственикът на ЗД „Армеец“ не криел намеренията си да се гмурне в политиката. Неговата кандидатура може да стане факт обаче при едно много важно усливие, а то е Народното събрание да гласува поправка в Изборния кодекс за мажиритарен вот. Клеменца бил сигурен, че ако това се случи, той ще влезе от раз в следващия парламент, носи клюката в Дупница.

Местните припомнят, че близкият сподвжиник на Галеви има опит в политиката. Клеменца присъства активно в обществения живот на града още от времето на екскмета Пламен Соколов. Тогава съпругата на Клеменца е била общински съветник от групата на кмета. По-късно тяхната дъщеря Дарина става съветник в Дупница от „Движение за нашия град“, което минава за структура на Галеви.

Самият Клеменца минава за един от най-влиятелните и състоятелни жители на Дупница. Семейството претижава голям автопарк и луксозни сгради в центъра на града. В приятелското обкръжение на Клеменца са хора на възлови административни позиции в региона. Аверът на Галеви вдига рейтинга си, след като завършва Духовната академия. Той е щедър дарител на църквата от години, разкриват местни. Преди няколко години дори получава най-високото отличие на Чешката православна църква – орден „Кирил и Методий“.

Връчен му е и декрет за безкористна и всеотдайна работа за вечна слава на Светата православна църква. Клеменца получава отличията лично от Негово Блаженство Христофор, архиепископ Пражки и митрополит на чешките и словашките земи. Тогава така и не стана ясно какви точно са заслугите на Клеменца към църквата. Той самият заяви, че е дал обет за смирение и не може да се хвали с делата си. Безспорен факт е обаче, че Клеменца организира посещение на Негово Блаженство Христофор в Дупница с мисията да побратими Дупнишка община с град Аш, Чехия.

Застрахователният бос често посещава Прага, където от години живее баща му, бивш служител на българското посолство. Там е и чичото на Клеменца – отец Пламен Тодоров, който е свещеник в чешка православна църква и е председател на настоятелството на Българската православна община в Прага. Заради контактите на Клеменца там преди време тръгна слух, че бегълците Галеви се укриват в чешката столица. Твърди се, че агентите на Интерпол не открили в Прага следи от издирваните мафиоти.

Още са в списъците

Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, присъстваха в избирателните списъци за избор на президент и произвеждането на национален референдум, в с. Ресилово, където е имението им. Кметът на селото Йорданка Гладникова обясни, че след като адресната им регистрация е в селото, те ще присъстват в списъците, въпреки че не живеят там. За да бъдат извадени от списъците, двамата трябва да сменят адресната си регистрация по лична карта. Другият вариант е при случай на смърт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене