Община Сатовча с нов социален проект

Община Сатовча внесе пореден проект за финансиране, който ще подобри достъпа до заетост и ще насърчи социални услуги по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Той е в изпълнение на Програмата за управление на община Сатовча за периода 2015-2019 година и на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги. Целите са осигуряване на достъпни и качествени социални услуги, спомагане за интеграцията на общности и индивиди, пълноценна реализация и грижа за хора от рисковите групи.

Чрез реализирането на проекта ще бъдат предоставени социални и лични асистенти за 54 лица за срок от една година, като основните насоки на бъдещата социална работа ще бъдат за задоволяване на ежедневни, здравни, образователни и рехабилитационни потребности на хора в неравностойно положение. Заложените основни дейности са осигуряване на заетост на лицата, полагащи грижи за зависими членове или на хора с увреждания след предоставяне на посреднически услуги и/или обучение. Професионално информиране и консултиране, включително по въпроси относно упражняването на трудови и осигурителни права на лицата, полагащи грижи за зависими членове или на хората с увреждания.

Реализация на интегрирани подходи за мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства/ деца, включително и с увреждания. Подкрепа за намиране на работа и подобряване достъпа до заетост на хора с увреждания включително чрез интегрирани комплексни мерки и предоставяне на подкрепящи иновативни услуги в общността. Предоставяне на обучение за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова. Подобряване на достъпа до услуги за кариерно развитие, насърчаване участието на пазара на труда и възстановяване на трудовата активност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене