Димитър Бояджиев, лидер на младежко обединение Гоце Делчев, общински съветник от БСП – Гоце Делчев: Вярвам, че ген. Румен Радев ще доведе онова единство, което ни убягва вече 26 години

Веселин СТАМЕНОВ

– Уважаеми читатели на вестник „Градът“, броени дни след финала на избор­ния ден нашият горещ стол в офиса на Топ Преса отново е запълнен, и то с един чо­век, с който, признавам си, очакванията са ми големи за това интервю. За мен ще бъде удоволствие да про­ведем този разговор. Добре дошъл на Димитър Бояджи­ев – лидер на младежко обе­динение Гоце Делчев, член на БСП Гоце Делчев, общински съветник на БСП – Гоце Дел­чев. Г-н Бояджиев, честита победа!

– Благодаря, честито и на всички български граждани според мен, това е един из­бор, който ще допринесе за повече плурализъм в българ­ското общество, за повече колектив от гледна точка на участия на свободни граж­дани в политиката, които ще съумеят посредством така

 избрания с толкова доверие президент да участват и по този начин ще бъдат защите­ни като присъствия.

– Тоест да не очакваме Апокалипсис и да си очаква­ме Коледа и Нова година?! Иронично започвам втория си въпрос неслучайно, защо­то, честно казано, тази тема малко се преекспонира, да се обявява Апокалипсис при положение, че генерал Ра­дев стане президент. Ето, ген. Радев стана президент, да очакваме ли Апокалипсис (метафорично Ви питам)?!

– Да, напълно метафорич­но ще отговоря. Апокалипсис няма да има. Президентските избори са мажоритарен вот. Тук гласуваме на първо мяс­то за личности – в случая ге­нерал Радев беше личността, която отговаряше най-пълно на профила, който трябва да запълва един държавен гла­ва. Той притежава биографи­ята и качествата, за да изпъл­нява тази функция. И според мен той би се справил, защо­то е много балансиран човек, който ще допринесе да бъде смекчен този агресивен тон в българското общество, който ще спомогне за смиряване, търсене на единение между различните и политически и социални прослойки. И да бъде поставен един нов път за българското общество, път, с който да бъдат набе­лязани основните нацио­нални приоритети, накрая наистина да бъде създадена дългосрочна платформа за национално развитие. Тъй като той е човек със страте­гически поглед. И оттук на­татък цялото ни общество да върви към изпълнението на тези национални приорите­ти. Защото този 26-годишен преход накрая да му се види края и да приключи, и да тръгнем по стъпките на дру­ги държави, които излязоха от бившия комунистически блок, но вече са „светлинни години пред нас“ – визирам държави, като Чехия, Полша, държави, които са над сред­но европейско ниво. Ние не им отстъпваме нито като чо­вешки потенциал, нито като територия, нито като географ­ско положение и население. Така че ние имаме този ре­сурс да бъдем в средата на европейската карта и като икономическо развитие, и като култура, и като всякакъв вид присъствие.

– БСП – Гоце Делчев, без­апелационен победител, без­апелационен лидер в община Гоце Делчев и региона. Това според моите наблюдения за първи път беше оценено и БСП – Гоце Делчев, беше и уважена от партийния Ви ли­дер г-жа Нинова. Като член на БСП, като една от дейст­ващите фигури в БСП – Гоце Делчев, какви могат да бъ­дат очакванията специално за жителите на Гоце Делчев от новия президент? Питам Ви, защото предишния пре­зидент беше от Гоце Делчев, сякаш в жителите на Гоце Делчев остана едно разоча­рование, липсата на топла­та връзка. Малко или много очакваше се малко повече отношение, и малко повече уважение към родния град. Не го получихме, и аз заста­вам зад тези хора, които го мислят. Жителите на Гоце Делчев какво могат да очак­ват от новата президентска двойка?

– Ген. Румен Радев уважи вече гражданите на Гоце Дел­чев, като включи Гоце Дел­чев в неговата президентска кампания, знаете, че тя беше много наситена, интензивна и краткосрочна, за съжале­ние на повечето български граждани. Но все пак той уважи Гоце Делчев, като една от силните общини, където е представена и БСП. И не само е представена, а това е една от общините, където ре­зултатите от управление­то на БСП се виждат. Това е една от об­щините, която може да бъде поставена като еталон за управле­ние на социа­листи. И да избягаме от тази догма „социали­зъм“, „кому­низъм“, ние непрекъснато в управление­то на община­та доказваме, че сме съвре­менни хора, че мислим за нашите съ­граждани, и опитваме със всичките ни активности, и като общин­ско самоуправление, и като обществена дейност, и като политическа дейност да ори­ентираме делата си именно към тия наши съгражда­ни без корист. Идеята е наистина добронамере­но, търсим позитивното, търсим креативното, гле­даме да създаваме мате­риални и нематериални блага. Радвам се, че го­ляма част от съгражда­ните ни ценят това, което ние опитваме да правим. Отново повтарям – ние не търсим популизъм, ние търсим резултати, близост до обществото и взаимодействаме, така че цялата община да ус­пява да върви напред. Видимо е за всички хора, които пътуват, каква е разликата между Гоце Делчев като един град вече от среден калибър за територията на Бълга­рия, предвид миграцията на по-големите градове и подобни градове на дру­ги части на България. Просто разликата е неимоверна във всяко едно отношение. Ние сме един изключително жив град, добре подреден град, и все по-добре изглеждащ от гледна точка на инфра­структура, от гледна точка на култура, общо взето от всички гледни точки. Какъв би могъл да бъде приносът на настоящия президент ге­нерал Румен Радев към град Гоце Делчев? Ами приносът на президента към всички български градове би могъл да бъде значителен, тъй като президентът задава нацио­налните приоритети, така че те касаят всички български граждани. Съвсем пряк при­нос виждам от гледна точка на това да подкрепи някои местни инициативи, прояви, да подкрепя местната власт в нейните позитивни начина­ния и мисля, че като приятел на град Гоце Делчев ще полу­чим това отношение от така избрания категорично прези­дент. Във връзка със сход­ния държавен глава, който е родом от Гоце Делчев, макар че той е от друго политическо семейство, аз изпитвам ува­жение към него. Няма как да не споделя и Вашата позиция: действително Гоце Делчев по времето на неговия мандат беше малко пренебрегнат.

– Даже е обидно в някои биографични справки да пише, че е роден в Благоев­град и той да не реагира по никакъв начин, но това не е темата на днешния разговор и не искам да Ви ангажи­рам със според мен минали неща, нека гледаме напред. А напред в най-близко бъде­ще една от ключовите думи в интернет и сред обществото ще бъде една: „избори“. БСП – Гоце Делчев, показа че е шампион. Ще съумеете ли и Вие като младежка органи­зация и като част от екипа на БСП – Гоце Делчев, да изгра­дите мост на успеха между Гоце Делчев и София, защо­то наистина на определени общини се очаква да бъде доста трудно на задаващите се избори?

– Темата „избори“ вече се превръща в една болезнена тема за българските гражда­ни, станаха твърде начесто, не е нормално да бъде така… Аз лично не мога да разбера защо президентските избори бяха регламентирани като срок, бяха обвързани с нови парламентарни избори.

– Това плаши ли Ви?

– Не, категорично не. Но продължавам да не разби­рам защо те бяха обвързани. Президентският вот е един отделен вот, който е мажо­ритарен. Гражданите на Бъл­гария не само, тези които са симпатизанти и членове на БСП категорично избраха своя нов президент. И според мен това е най-качествената личност, която бе предложе­на. Една личност, която спо­ред мен ще се справи и ще ни накара да бъдем горди със новия си държавен гла­ва, предстои да разберем но аз мисля, че ще бъде така. Но оттук нататък защо се стиг­на до нови избори, отговор трябва да даде някой друг. Според мен правителството

 за членовете и симпатизантите на БСП, но според мен правителството, трябваше да постъпи отговорно и да завърши настоящия си ман­дат. Новите пред­срочни избори не са добра новина за Българските граж­дани, те ще доведат до нова порция на нестабилност. Но явно че трябва да извървим този път като общество, на­дявам се този път да си вземем съот­ветните науки. Мои­те искрени надежди са следващият бъл­гарски парламент да потърси нацио­налното единение. Имаме нужда от малко смирение, като политическо представителство, да потърсим еди­нение в името на това държавата да върви напред да градира да не тър­сим постоянно дес­трукция, да търсим противопоставяне. И ми се ще следващия парламент, каквото и представителство да е ,да заложи на национал­ните приоритети, дори да се потърси обща платформа. ­

– Това ми звучи много по­знато, според мен така и ди­ректно се опитвате да цити­рате работата на общински съвет Гоце Делчев. Което според мен като, наблюда­тел, коментатор , като жур­налист е пример за именно управление на база диалог и на база разбирателство и на база взаимно уважение. Като поне най-малкото си го дъл­жим и като хора и като поли­тици и като общественици, така че дали ви разбрах пра­вилно или не?

– Точно така е. Когато се работи конструктивно,когато основния приоритет е неща­та да се случват и да вървят. Различните партии биха мог­ли да си стиснат ръцете и не на всяка цена да търсят про­тивопоставяне. Тоест, когато има нещо позитивно, което може да бъде направено, тук трябва да се подхожда в посока интереса на гражда­ните. И това искам и много се надявам да го видя и в национален план. Да бъде постигнато, да загърбим по­литическите дрязги, постоян­ните политически конфликти, които разделят обществото, които настройват гражда­ните едни срещу други. Ние се превърнахме във войски, разделени от политически партии. А ние на първо място сме политически граждани.

– Да ви разбирам правил­но, Вие виждате задаващият се политически период като едно оздравяване на поли­тическата система. Отрезвя­ване.

– Надявам се да бъде, ма­кар че посланията са на ня­кои сериозни политически иг­рачи не са такива. Но според мен с времето, може би ще се намери път между политиче­ските сили. Надявам се да се намери този път, защото ако продължим с това драстично противопоставяне само ще удължим тази агония, този преход ще продължи. За да излезем от този преход на­края, България да тръгне възходящо на нея и е необхо­димо единение. Нещо, което не се е случило 26 години в България, силно противопос­тавяне, улични пучове, едни срещу други. Крайно време е да тръгнем към политическо единение в името на нацио­налния интерес. Това звучи вече като клише. За съжа­ление, но не би трябвало да е така, трябва да е мантра, трябва да е национален иде­ал.

– Звучи много добре.

– Да загърбим политиче­ските си пристрастия в името на една по-висша цел нацио­налните интереси. Това може да стане само ако започне да се работи конструктивно.

– ДПС май го направиха това нещо, защото те офици­ално подкрепиха генерал Ра­дев и общо взето те винаги са били зашивани на партия БСП, като пророк. ДПС пророк ли е за БСП?

– Генерал Ра­дев, от това кое­то видяхме от социологически­те данни, които станаха публич­ни, е подкрепен от тези два ми­лиона гражда­ни, ако могат да бъдат разбити, като части от политически се­мейства, естест­вено най-големи­ят принос е на партията, която издигна ген. Ра­дев, а именно БСП. Това, което гледах като по­следни съсло­вия, е около 60% от тези два мили­она български граждани са наши членове и симпатизан­ти. Но оттам нататък най-го­лемият донор на членове са членове и симпатизанти на ГЕРБ, които са гласували ма­жоритарно.

– 240 000.

– Да, точно така. Имаме също голям принос от патри­отичните формации. Тук се нареждат и ДПС, и Реформа­торски блок, и други малки партии като АБВ и Движение 21, които по презумпция под­крепиха левия, но и по-ка­чествения кандидат в случая. Така че ген. Радев бе избран с широка гражданска подкре­па, мога да кажа, и тя беше силно мажоритарна.

– И накрая на нашия разго­вор искам да Ви задам един по-личен въпрос. Пак идват избори, Вие виждате ли свое пряко лично, отговорно учас­тие, да речем в едно стъпа­ло по-нагоре? От общински съвет защо не и депутатска катедра?

– Аз участвам отговорно в политическия и обществен живот. Откакто се ползвам с някакви позиции. За мен никога не са били самоцел. Това го казвам възможно най-искрено. За мен това да си общественик е призвание и отговорност. И това, което се стремя да пра­вя като човек с политическо призвание, полз­ващ обществено доверие, е да не злоупотребявам с него. Моята ос­новна цел е да се опитам да бъде полезен.

– Това звучи много добре!

– Така разсъж­давам. Това дали искам по няка­къв начин искам да израст­вам. Всеки млад човек иска да израства, да е полезен. Но оттам нататък всяка по­литическа партия има своите органи, своите регламенти. И съответно една група от хора, които взимат определе­ни решения, които са в полза на тази политическа партия. А на мен ми се иска вътреш­но-политическите решения все повече да бъдат съобра­зени с необходимостите на обществото.

– Благодаря Ви за това ин­тервю.

– И аз също.

– Уважаеми зрители, ста­раем се, както винаги за­вършвам интервюто, да бъдем полезни, предстоят съдбовни дни на България, така че ние трябва да бъдем адекватни, да бъдем полез­ни. Очаквайте и занапред по­добни интересни разговори, които да ви бъдат полезни, да ви мотивират. И вие пряко да участвате в решаването съдбата на България. Благо­даря ви!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене