ВСС изпрати одитори в храма на Темида в Благоевград заради съмнения за шуробаджанащина

ВСС изпраща одитори в Районен и Окръжен съд – Благоевград заради смяна на дограмата преди 6 години. Това решиха на вчерашното си заседание кадровиците на Темида, след като въпросът отново бе разискван. Огънят по темата се поддържа от месеци от Галя Георгиева, която сериозно се е захванала с обществената поръчка, обявена от Районния съд в Благоевград за смяна на дограма.

Кажете ми дали е нормално шуреят на заместник-председателя на съда Владимир Пензов да спечели тази обществена поръчка”, пита Галя Георгиева. Тя е сигнализирала за пореден път бюджетната комисия с искане за одит, който да бъде извършен от дирекция „Вътрешен одит“ на ВСС, като паралелно с това настоява документите да бъдат изпратени и в Комисията за конфликт на интереси. В тази връзка вчера Юлия Ковачева поиска уточнение какъв е предметът на проверката – за извършване на одит или за конфликт на интереси, като въпросът й бе отправен към председателя на бюджетната комисия Димитър Узунов, който е вносител на сигнала на Галя Георгиева.

„То е проект на комисията. Не съм го измислил аз“, категоричен бе Узунов.

Казусът за въпросната дограма бе разнищен за пореден път от членовете на ВСС.

Реално обществена поръчка за смяна на дограмата в Районен съд – Благоевград не е обявявана, а през 2010 г. са изискани три ценови оферти, тъй като стойността на услугата е била по-ниска от предвиденото в Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Класирането на кандидатите по зададените критерии е направено от комисия в състав – председател съдия Калина Иванова и членове: Евтимка Попова – управител съдебни сгради при Окръжен съд – Благоевград, и Димитринка Богомилова – главен счетоводител на Районен съд. От пет конкурентни предложение на първо място е класирана фирма “РЕМ” ООД, която предложила най-ниска стойност на услугата 40 982 лв. с ДДС. В нея участие има братът на съпругата на съдия Владимир Пензов, който по това време не е бил част от ръководството. Той е назначен като зам. председател на съда половин година по-късно. По същото време съдия Катя Бельова, която е председател на ОС – Благоевград, сключва договор със същата фирма за смяна на дограмата на помещенията на Окръжен съд – Благоевград, а впоследствие е написала препоръка за фирмата заради добре свършената работа.

Позовавайки се на фактологията, вчера Галина Карагьозова предложи да се направи одит на Окръжния съд. Двете предложения бяха подложени на гласуване и в крайна сметка ВСС реши да има одит и в Районен съд – Благоевград, и в Окръжен съд – Благоевград. След вота Юлия Ковачева заяви, че не е работа на ВСС да препраща сигнала на Георгиева до Комисията за конфликт на интереси, още повече че в него няма никакви мотиви. Редно било да се изложат аргументи и тя сама да го прати. С 4 на 13 беше отхвърлено искането на Георгиева сигналът й да мине като такъв на пленума, след което Магдалена Лазарова обобщи ситуацията с едно изречение:  „Надделя здравият разум“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене