Петричката легенда Иван Кочев – Чомбе пред Топ ПРЕСА: Спасявайте се!

Слави Бинев

ИМАМ РОДИНА НЯМАМ ДЪРЖАВА!

Като се спомене името му могат да се направят много асоциации. Като започнем от крайно негативни мнения по негов адрес до пълното му обожествяване и последната ни дума не е пресилена. Виждали сме с очите си как му целуват ръка приближените и дори го наричат „Ваше превъзходителство“ заради дадената му от църквата титла „Архонт“. Какво би бил град Птерич без Иван Кочев известен повече с прякора си Чомбе. Миналата година преди парламентарните избори името на петричкият крупен бизнесмен влезе в политическото пространство като съосновател и фактор в партията на евро депутатът Слави Бинев – ГОРД. Месеци след като партията се провали тотално на изборите името на Чомбе излезе от политиката. Защо? Какво стана? Защо и Чомбе видимо се отврати от политиката, ще се опитаме да разберем. След дълго упорство успяхме да се свържем с него по телефона.

– Господин Кочев, безпокоим ви от Топ Преса, местният седмичник.

– А,аа.. поздравете редакцията.

– Искаме да ви зададем няколко въпроса, тук по телефона… Удобно ли е?

– По принцип интервюта не давам. Навремето дадох пред вестник „Стандарт“ когато бях арестуван и се зарекох повече пред журналисти да не говоря за лични неща. Но кажи какво те интересува, представи се първо…

– / Представям се/ Къде се намирате сега?

– Ти да не си от службите да ме питаш такива въпроси. В Европа съм. Живея в Австрия но обикалям цял свят.

– А в България идвате ли си често?

– Да разбира се. Това е моята родина. Въпреки че тук няма държава, аз приемам територията и за моя родина. Често съм си в Петрич и в Мелник. Елате да снимате там имаме музей на виното, първият в България в нашия хотел „Булгари“.-

– Казвате че нямаме „държава“ Това ли е причината да напуснете политиката и партия ГОРД?

– Нищо няма да ти кажа по тази тема. Това за мен е минало. Бил сам наивен да вярвам че някога нещо може да се оправи в тази държава. Преди години бях арестуван напълно невинен, вярвах че ще дойде време в държавата ни ще управлява закона. Е не дойде това време. В държавата управляват не закона а пет – шест човека.

– А какви са ви отношенията със Слави Бинев? Говори се че сте се скарали?

– Щом се говори значи не е вярно. / Смее се/

– Все пак ще дадете ни някакво послание за нашите читатели. Пожелание…
– Живи и здрави. И да се спасяват. Надеждата умря последна в тази държава. Да не разчитат на политиците защото само проблеми ще им създадат, няма да ги решат. В община Петрич все още има села където няма водопровод и канализация, а те ни пишат че сме европейци. Спасение тук няма. То е навън.

Интервюто взе по телефона

Ваня ГЕОРГИЕВА 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене