Тодор Беров е счупил черепа на Елеонора Джупанова

задържан

24-годишният разложанин Тодор Беров беше задържан за нападението над 40-годишната Елеонора Джупанова след незабавни издирвателни мероприятия. По време на разпита Беров е направил пълни самопризнания. На нападателя е наложена мярка „задържане под стража” за срок до 72 часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление.

Младият мъж е арестуван след акция на криминалисти от Благоевград и Разлог. Той е с чисто криминално досие. Тодор е син на експолицая Александър Беров и служителката в РС – Разлог Емилия Берова. Постъпката му изненада разложани. Местни хора коментират, че семейството е много добро, и не могат да си обяснят поведението на Тодор. Следствието ще се води в Благоевград.

Както „Струма” писа, на 19 март вечерта на ул. „Тодор Александров” в Разлог неизвестно лице нанесе удар с твърд предмет в областта на главата на Елеонора Джупанова, отне дамската й чанта със съдържащите се в нея лични документи, дебитни карти и сумата от около 10 лв.   и избяга в неизвестна посока. Вследствие на удара със счупен череп жената беше  транспортирана за лечение в „Пирогов”, където все още се възстановява от тежката травма.

„Домашен арест за син на ексченге и съдебна служителка, счупил черепа на жена при грабеж за 10 лв.

Тодор Беров в съда: Полицаи ме притиснаха да се призная за виновен, това искаха и психолозите в София

24-годишният студент от Разлог Тодор Беров, който е обвинен за грабеж на 40-го-дишната Елеонора Джупанова, беше пуснат под „домашен арест“. Тази мярка му определи вчера окръжният съдия Росица Бункова, такова беше искането и на прокурора и защитата. Граждански защитник беше и неговата майка Емилия Берова, която е служителка в Районен съд – Разлог, извън съдебната зала остана баща му Александър Беров, който е бивш полицай.

На делото по мярката беше представена папка с медицински изследвания и епикризи, че младежът боледува от малък от епилепсия. В тази връзка адвокат Емил Ядков поиска да се назначи съдебномедицинска експертиза, но след това оттегли искането си, тъй като прокурор Георги Мадолев заяви, че представените медицински документи за здравословното състояние са достатъчно изчерпателни и не се налага актуален преглед. Представителят на държавното обвинение изтъкна, че макар и да са минали само 4 дни от разследването, са събрани доказателства, които да подпрат обоснованото предположение, че именно Тодор Беров е извършил грабежа на 19-и март вечерта. Тогава 40-го-дишната жена била ударена с неустановен предмет от непознат мъж, който издърпал дамската й чанта. Вътре имало лични документи и 10 лв., но в резултат на нападението пострадалата е получила травми и наранявания и е настанена за лечение в „Пирогов“.

По случая са разпитани 4-ма човека, като свидетелката Марияна Арнаудова твърди, че е видяла на местопроизшествието млад мъж да търси мобилния си телефон, който приличал на външен вид на обвиняемия. Прокурорът се позова и на показанията на тримата благоевградски полицаи, които са работили по случая и са завели заподозряния младеж на полиграфско изследване в Института по психология на МВР.

Адвокат Емил Ядков заяви, че няма доказателства, че неговият подзащитен е извършил грабежа. Той действително е бил на мястото на инцидента, но е оказал пълно съдействие, дори е накарал свидетеля Стоян Арнаудов да се обади на телефон 112, изчакал е идването на полицаите и на другия ден е продължил да им съдейства. Адвокатът заяви, че на 21 март в 6 часа сутринта е задържан и отведен в полицията. Той се съгласил да се подложи на детектор на лъжата и на връщане дал обяснения, които били използвани срещу него. На 22 март от свидетел станал обвиняем за грабежа. Адвокат Ядков добави, че Тодор Беров е от добро семейство, няма полицейски регистрации и противообществени прояви, и настоя за мярка, изключая „задържане под стража“.

Майката Емилия Берова заяви, че подкрепя казаното от защитата. Съдията попита обвиняемия дали ще каже нещо като лична защита и той поиска да поговори с адвоката си. След като се консултира, направи изявление, че е бил подложен на полицейски натиск, за да се признае за виновен.

„Нямам представа какво е това споразумение. Исках да говоря с адвоката си или с майка ми, но не ми разрешиха. Виктор Арабаджиев ми диктуваше от едно тефтерче какво да пиша. Ходих на полиграф в София и там 7-8 психолози се опитаха да ме изкарат виновен, но не успяха. На връщане в колата полицаите продължиха да ме заплашват“, каза синът на ексченгето.

След 10 минути размисъл съдия Росица Бункова заяви, че има доказателства, макар и само косвени, за да се направи изводът, че той е извършил грабежа. Съдията заяви, че не кредитира показанията на полицаите Виктор Арабаджиев, Димитър Кръстев и Слави Димитров, които въпреки волята на адвоката не са го уведомили за предприетите следствени действия. Съдията обаче вярва на показанията на 4-мата свидетели, които казват, че са видели мъж, който прилича на Тодор Беров, да търси телефона, който звънял в джоба на нападнатата жена. Според нея няма опасност обвиняемият да извърши друго престъпление и никаква опасност да се укрие, тъй като има постоянен адрес, трудов договор и отделно от това – заболяване. С тези мотиви съдията му наложи втората по тежест мярка – „домашен арест“.

Родителите му си тръгнаха безмълвни и смирени, но близки до семейството заявиха, че не вярват във версията, че Тодор е извършил грабежа. В същия ден той си играел с кучето покрай местопроизшествието и си бил забравил скъпия телефон. Младежът бил материално задоволен и едва ли би тръгнал да напада жени за пари на улицата, какъвто мотив беше изведен от прокурора.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене