Представители на държавата се срещнаха с бизнесмени от Петрич

DSC00929

Петричани не спестиха неудобните въпроси към изпълнителната, законодателната и местната власт
Над 80 представители на бизнеса от Петрич се възползваха от възможността да се срещнат с ръководителите на териториалните звена на изпълнителната власт , организирана от Областната администрация. Това е петата от поредицата срещи на бизнеса с представителите на държавата в областта. Заместник областните управители Костадин Дурчов и Димитър Капитанов разшириха възможностите да се получат актуални, компетентни и ангажирани отговори като поканиха за участие във форума и представител на законодателната власт в лицето на народния представител Емил Костадинов. В работата взе участие и директорът на Дирекция „Малки и средни предприятия и иновации“ на МИЕ д-р Ели Анави.DSC00936
Както и на другите срещи, представителите на бизнеса от община Петрич изказаха задоволство че след тоталното отсъствие на държавата през последните 3-4 години, вече започва да се усеща промяната в отношението към бизнеса. В своето експозе, депутатът Емил Костадинов маркира основните насоки, в които работи и законодателната и изпълнителната власт, за да се върне доверието на бизнеса и да се стабилизира финансовото им състояние. „Вече няма невъзстановен ДДС, извън законоустановения срок“, заяви Е.Костадинов. Той обеща, че средства за финансиране на приоритетни проекти за община Петрич ще бъдат осигурени.
Многобройни и разнообразни като тематика, конкретика и адресати бяха въпросите, поставени от бизнесмените от Петричко. Преобладаваха въпросите, свързани с организацията на движението, проблемите в земеделието, нелоялната конкуренция в търговията със земеделска продукция и в туризма, бюрократичните спънки и т.н.
Дългото отсъствие на диалог с хората, довело до натрупване на многобройни нерешени проблеми, пролича от естеството на поставените въпроси, много от които бяха насочени не към държавните служители, а към местната власт в лицето на кмета и председателя на ОбС.
Представителите на държавата поеха ангажимент към жителите на община Петрич да съдействат за запазването на КПП Петрич, подобряване състоянието на знаковото стопанство, решаване на въпроса с водоснабяването на с.Коларово.
Д-р Анави съобщи, че след пълния блокаж през последните години, от 2014 г. държавата отново е осигурила средства в размер на 20 млн.лв. за иновации. Той посочи на бизнесмените възможността да ползват безлихвени кредити за бързоразвиващи се предприятия до 1 млн.лв оборотни средства или инвестиционен кредит. Ще бъде възстановена ваучерната система за консултации на предприемачите в размер на 20 хил.лв за 6 –месечен срок.
Както и другите въпроси, поставени на срещите с бизнеса в общините Банско, Разлог, Сандански и Гоце Делчев, обсъдените теми в Петрич ще бъдат публикувани в специален раздел в сайта на Областната администрация.
Организаторите К. Дурчов и Д. Капитанов заявиха, че срещите ще продължат. В бъдеще те ще бъдат профилирани и посветени на конкретна проблематика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене