Топ Преса представя новия си автор: Запознайте се с уникалните истории на Спас Христов Попов!

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА
СПАС ХРИСТОВ ПОПОВ е роден на 4 юни 1937 г. в с. Гостун, Неврокопска околия (сега селото е към Банска община). Баща му е бил шивач, а майка му – домакиня, която почива рано.
Завършил е техникума по текстил „Вела Благоева“ в гр. Пазарджик, а висше образование – в литературния институт „Максим Горки“ в Москва, Русия. Работил е в горско стопанство Вищерица, сред механизаторите в ДЗС с. Любенова махала, Новозагорско, в Геоложка бригада и въз флотационната фабрика в Рудозем. Първият българин, който през лятото на 1965 г. обиколи пеш по границите България, а после в продължение на четири лета обиколи всички гранични застави, комендатури и отряди, написвайки пър¬вата художествена книга за родните граничари. Издал е следните публицистични и художествени вени книги: „Скоростници з съревнова¬ние“, очерци за първите герои на социалистическия труд от родопските рудничари, Профиздат,2. „Хора и тютюн“ – очерци за научните работници от опитната станция по тютюна в град Рила, изнамерили нови сортове тютюн, Партиздат, 3. „Домове в полето“ очерци за трактористите и комбайнерите от плевенския град Тръстеник, национални първенци, създатели на полеви станове за икономисване на гориво, Партиздат, 4. „Гранична зона‘, разкази, ДИ „Хр. Г. Данов“- Пловдив, 5. „Доброто е по пътя“, разкази, получила Първа награда в анонимен конкурс на СБП, комитета за защита на природата и Министерството на земеделието на тема „Човекът и земята“, Профиздат, 7. „Тежки люде“, разкази, Пртиздат, първа книга с разкази и новели за ятаците в България, 8. „Психотронно око“, документална повест за ясновидката Слава Севрюкова и „Светът на Ванга“ – повест. От 20 г. живее в с. Гостун.
Работил е в редакциите на „Рудничар“, „Пиринско дело“ и сп. „Антени“
Очаквайте от следващия брой в рубриката на Топ Преса „НИКОГА НЕРАЗКАЗАНО“ уникалните истории на нашият нов автор от Гостун!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене