С „Детето актьор празнува” Община Благоевград отбелязва Международния ден на театъра

благоевград

С множество представления община Благоевград и ОДК отбелязват Международния ден на театъра – 27 март. Празничните постановки ще преминат под наслов „Детето актьор празнува”.

Утре, в зала „Св.Лука” с начало от 16:30 часа, младите театрали на ДЮТ „Щурчо” ще излязат с премиера на „Ха да видим кой, кого?” по Панчо Панчев и ще рецитират стихове на Снежка Иванова. Малките таланти от „Щурчо” са подготвили постановката „Клюц” на известния драматург Рада Москова. Тя ще се играе на 26 март от 17:00 часа в зала „Св.Лука”

В деня на театъра – 27 март, деца от театралното студио при ОДК са подготвили специална програма под наслов „Един ден заедно”. Тя ще бъде представена в зала „Св.Лука” от 10:00 часа и ще забавлява зрители и участници до 16:00 часа. Младите артисти ще играят различни сценки от „Венецианския търговец” по Уилям Шекспир. За забавление на всички са подготвени множество интерактивни игри. Едно от атрактивните представления ще потопи зрители и участници в света на практическото опознаване в изработването на марионетки.

Програмата „Детето актьор празнува” ще приключи на 28 март от 17:30 часа в зала „Св.Лука” с „Изпаднали от каруцата на Бога” по драматизации, есета и разкази на известния български творец Йордан Радичков.

Международният ден на театъра за първи път се чества през 1961 г. във Виена по инициатива на Международния театрален институт.

Българският театър е рожба на Възраждането. През 1883 г. е създадена Пловдивската любителска трупа, която през 1888 г. постепенно се оформя в театър „Основа“. През 1904 г. драматичната трупа „Сълза и смях“ става Български народен театър, с което се слага началото на професионалния театър в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене