„Банско филм фест” вдъхновява със 117 планинарски филма

117 премиерни филма от 30 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Всичко това осигурява само най-големият и единствен фестивал в този формат в България – „Банско филм фест”. Той ще предложи на публиката от България и чужбина едно уникално изживяване – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане и др. Не пропускайте възможността да се срещнете с най-добрите и актуални пътешественици и ектремни личности на нашето време.

По червения килим на 23 ноември ще минат световни звезди на екстремната култура, международното жури, българските приключенци и автори на филми, организатори. Над 15 презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости до финала на шоуто – 27 ноември. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Партитата, разбира се, няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат заедно, както всяка година. И още…фотографски workshop, катерачески workshop, медицински семинари.

Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалището на град Банско и кинозалата на Посетителския информационен център, а входът е свободен.

Очакват се много гости от страната и чужбина да изберат ваканция в курорта, за да се насладят на шеметни кадри и велики проявления на силата на човешкия дух и възможности. А сред официалните гости са велики алпинисти, изследователи, пътешественици. Сред тях е норвежецът Бьорге Аусланд – най-големият полярен пътешественик и изследовател, нашият алпинист Боян Петров, италианката Аннализи Фиорети – височинен лекар и алпинист, Джъстин Кърджънвън от Великобритания е гребкиня в открито море, Ришард Павловски е алпинист от Полша, 5 пъти изкачил връх Еверест. Австриецът Петер Ортнер е известен катерач, италианецът Карлалберто Чименти е алпинист, полякът Кристиан Херба е колоездач, рекордьор по изкачване на стълби с колело, три пъти вписан в Книгата на Гинес, австриецът Паул Гушлбауер е прочут парапланерист.

Изготвен е и специален панел за деца и младежи – „Банско филм фест KIDS”. Вече няколко години за децата и младежите от училищата в Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории, чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Организаторите искат да покажат, че няма невъзможни неща.

На 23 ноември ще се открият изложбите и  рисунките от детския конкурс за рисунка – „Моето лято в природата”. По-късно в читалището ще има презентация на Работилница „Еволюция от пластелин“. Ще се говори за най-великото приключение на планетата – за самия живот. Неговата история започва преди около 3 и половина милиарда години, преминава през планини и морета, през огън и лед, през безкрайни пустини и неизследвани джунгли, за да създаде света такъв, какъвто ни вдъхновява днес. На следващия ден ще се проведе пещерен workshop „Проникване в пещера“, водещ е Алексей Жалов, спелеолог и изследовател на световна величина, откривател на множество пещери по света. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Ще има и Workshop „Ориентиране“. На 26 ноември ще се връчат наградите от конкурса за рисунка. Сигурно е, че участници и посетители няма да скучаят.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене