От началото на кризата за първи път спад на лошите кредити

пари

За първи път от началото на финансовата криза се наблюдава спад на лошите кредити и делата при частните съдебни изпълнители. През 2013 г. те са намалели с близо 20%, съобщи bTV.

2013 е била по-добра година за бизнеса. През нея новообразуваните дела са били 185 000, след като през последните години те непрекъснато нарастваха, а през 2012 г. стигнаха своя връх от 220 000.

Най-често бизнесът се е сблъсквал с частните съдебни изпълнители. Следват делата на банките и гражданите.

Другата страна на медала са събраните пари. След като са приключили 66 000 дела през годината, частните съдебни изпълнители са събрали с 10% повече пари – 1,135 млрд. лв., сред които 2 млн. лв. за издръжки на деца и 16 млн. лв. неизплатени заплати. Въпреки това имиджът на съдебните изпълнители остава доста спорен и проблемите с тях продължават. Готвят се законови промени, които трябва да защитават повече гражданите.

В момента банките могат да започнат дело срещу граждани само с изпълнителен лист от техните счетоводни книги, че дължат пари. Неправителствената организация Център за човешки права се бори за законови промени, така че хората да не остават на улицата, без банката да е доказала вземането си.

„Много често се случва така, че гражданите остават без своето имущество, дори когато банката не е получила съдебно решение, че действително тази сума й се дължи”, обясни представителят на Центъра за човешки права Милен Михайлов.

Като лошите в общия случай излизат частните съдебни изпълнители. Анализите им показват, че над 90% от делата хората вземат кредити, защото са притиснати от обстоятелствата и пропускат дребния шрифт в договорите. После се оказва невъзможно да плащат и трябва да бъдат осъдени.

„Много хора обвиняват съдебните изпълнители за това, че си вършат работата. А всъщност проблемите не ги правят съдебните изпълнители, те са някъде преди това. Ние просто трябва да изпълним един съдебен акт”, обясни Георги Дичев от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Все пак през 2013 г. по-малко хора са останали на улицата след сблъсък с частен съдебен изпълнител – продадените недвижими имоти на закъсали длъжници са намалели с около 10% или по-малко от 7000 жилища.

За да изчистят лошия си имидж, частните съдебни изпълнители започват информационна кампания – на сайта им ще бъдат качени отговорите на най-често задаваните към тях въпроси. Освен това те откриват директна връзка с експерти, които да дават конкретни разяснения, а през целия април в страната ще има отворени приемни пунктове, на които всеки потърпевш ще може да се срещне с тях и да събере нужната му информация.

www.manager.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене