Свържете се с нас

Бизнес

Ултиматум от 72 часа дадоха на правителството тютюнопроизводителите

Публикувано

на

тютюнопроизводители

Тютюнопроизводители от страната определиха ултиматум на кабинета да вземе окончателни решения за проблемите им. Фермерите дадоха срок от 72 часа и заплашиха, че след това ще блокират парламента и ще запалят пред входа неизкупената си продукция. Един отчаян протестиращ даже се закани да се самозапали, предаде БНР.

Над 300 земеделски производители от Хасковска област обещаха да блокират Народното събрание, ако исканията им отново бъдат пренебрегнати. Сред основните проблеми на производителите са прекалено ниските изкупни цени, които според тях се поддържат изкуствено от фирмите чрез изнудване. Няма добре установена връзка между производители и търговци, оплакват се протестиращите.

„Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. По думите му участници в протестите през януари, когато фермери палиха тютюн заради ниските изкупни цени, в момента търпят „наказателна акция от страна на търговските фирми“.

„Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното“, обясни Филев.

Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители. По думите му фирмите, които отказват да изкупят продукцията, са мултинационални компании.

„Ходът ни е един – обръщаме се към „Булгартабак Холдинг“ – това е фирмата, която е на обратния полюс – нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, „извади ги от калта“, при недоговорени количества, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове“, допълни той.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни. „Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение и заплашва със замозапалване“, подчерта Цветан Филев.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обеща премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна. Той заяви, че ще се намерят пари за малките земеделски производители.

През януари близо 2000 производители на тютюн от над 30 селища в Гоцеделчевско излязоха на протест и блокираха пътя за Гоце Делчев край сатовчанското село Вълкосел. Хората палиха бали с тютюн и алармираха, че изкупвачите от фирмите искат да ги принудят да продават тютюна на 4 лева – три пъти по-малко от себестойността му. Протестиращите започнаха проучване на гръцкия пазар, за да проверят възможностите да продават стоката си на тамошни фирми, вместо на български. Те заявиха, че само промяна в акцизните политики може да спаси положението им у нас. 

www.manager.bg

коментара

Бизнес

Нов бизнес трус в Благоевград! До две седмици решават съдбата на завода за волани

Публикувано

на

Заводът за волани в Благоевград е застрашен от закриване и 300 работници могат да останат на улицата.

Тревожният сигнал дойде на редакционната поща на „Струма”, след това работници потвърдиха притесненията си. Те разказаха, че вчера в 16 часа шефът им ги събрал и обяснил, че предишния ден е провел среща с румънския бизнесмен от ръководството на фирмата. Той казал, че ако до две седмици не бъде намерена нова фирма на мястото на канадската „АЛС България”, заводът в Благоевград ще бъде затворен и производството ще се изнесе в Румъния.

struma.bg.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Екоминистерството отряза екссъветника Д. Байкушев за крупно инвестиционно намерение в Благоевград, баща му отчаян: Омръзна ми да завися от хора, които не са дали 1 заплата в живота си

Публикувано

на

Министерството на околната среда и водите отказа на бившия общински съветник в Благоевград Димитър Байкушев и бизнес партньора му Борислав Сивиков разрешение за мащабна инвестиция, планирана в местността Герена в землището на Благоевград. Там двамата бизнесмени планираха чрез общата си фирма „Ей Би Ди Ес инвест“ ООД да построят фотоволтаична централа, складова база, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, търговски сгради, сгради за битово обслужване, паркинг, къмпинг и сондажен кладенец. Всичко това трябваше да бъде разположенто върху терен от 36 дка, на 500 метра от пътя Благоевград – с. Зелен дол.

Препъникамъчето пред инвестиционното намерение се оказа водата и невъзможността от страна на ВиК – Благоевград да направи отклонение от водопроводната мрежа до терена. По тази причина фирмата поиска да си направи тръбен кладенец с дълбочина до 70 метра, откъдето да черпи около 16 000 куб. м годишно вода за битови и промишлени нужди, но точно въпросният кладенец стана причина Басейнова дирекция да каже „не” на проекта. Според еколозите прогнозната дълбочина от 70 метра на кладенеца ще засегне подземното водно тяло „Порови води в неоген Благоевград”, за което има забрана за издаване на разрешителни за водовземане, освен това кладенецът щял да се падне във ІІ и ІІІ пояс на санитарно-охранителната зона около 11-те шахтови кладенеца за питейно-битово водоснабдяване на Благоевград, което го вкарва в друга група забрани и ограничения, целящи защитата на питейните води.

„Не съм изненадан от този отказ, защото всеки ден влизам в такива казуси, аз от 31 години съм работодател и не мога да се примиря с мисълта, че искаме да направим нещо, а решението е в ръцете на хора, които не са дали една заплата в живота си, само стоят в канцелариите си и се чудят как да ти попречат”, коментира вчера бащата на Димитър Байкушев – популярният строителен предприемач Петър Байкушев, който е и председател на Камарата на строителите в Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ