Свържете се с нас

Бизнес

Ултиматум от 72 часа дадоха на правителството тютюнопроизводителите

Публикувано

на

тютюнопроизводители

Тютюнопроизводители от страната определиха ултиматум на кабинета да вземе окончателни решения за проблемите им. Фермерите дадоха срок от 72 часа и заплашиха, че след това ще блокират парламента и ще запалят пред входа неизкупената си продукция. Един отчаян протестиращ даже се закани да се самозапали, предаде БНР.

Над 300 земеделски производители от Хасковска област обещаха да блокират Народното събрание, ако исканията им отново бъдат пренебрегнати. Сред основните проблеми на производителите са прекалено ниските изкупни цени, които според тях се поддържат изкуствено от фирмите чрез изнудване. Няма добре установена връзка между производители и търговци, оплакват се протестиращите.

„Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. По думите му участници в протестите през януари, когато фермери палиха тютюн заради ниските изкупни цени, в момента търпят „наказателна акция от страна на търговските фирми“.

„Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното“, обясни Филев.

Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители. По думите му фирмите, които отказват да изкупят продукцията, са мултинационални компании.

„Ходът ни е един – обръщаме се към „Булгартабак Холдинг“ – това е фирмата, която е на обратния полюс – нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, „извади ги от калта“, при недоговорени количества, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове“, допълни той.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни. „Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение и заплашва със замозапалване“, подчерта Цветан Филев.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обеща премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна. Той заяви, че ще се намерят пари за малките земеделски производители.

През януари близо 2000 производители на тютюн от над 30 селища в Гоцеделчевско излязоха на протест и блокираха пътя за Гоце Делчев край сатовчанското село Вълкосел. Хората палиха бали с тютюн и алармираха, че изкупвачите от фирмите искат да ги принудят да продават тютюна на 4 лева – три пъти по-малко от себестойността му. Протестиращите започнаха проучване на гръцкия пазар, за да проверят възможностите да продават стоката си на тамошни фирми, вместо на български. Те заявиха, че само промяна в акцизните политики може да спаси положението им у нас. 

www.manager.bg

коментара

Бизнес

Водеща от bTV се е сдобила с лиценз за отглеждане на марихуана

Публикувано

на

Водещата на предаването „Мармалад“ по Би Ти Ви Радост Драганова се е сдобила с лиценз от Министерството на земеделието за отглеждане на марихуана, научи „Уикенд“ от два независими един от друг свои източници.

През лятото на миналата година фирма на забъркалата се в няколко търговски съдебни спора телевизионерка е получила правото да отглежда индустриален коноп в България, като документите са били разписани лично от земеделския министър Румен Порожанов.

През октомври 2018 г. Радост Драганова вече е добила първата си реколта индустриален коноп, като нивите, където отглежда растенията от рода на канабиса, са в района около Петрич, който се слави като най-благоприятния регион в България за отглеждане на „смешните“ растения.

Сега телевизионната водеща очаква втората си реколта. Според закона, добивът на индустриален коноп в страната е в периода май-октомври.

В началото на 2018 г. в страната ни тихомълком бе разрешено легалното отглеждане на индустриален коноп, след като през последните години марихуаната намери приложение в световната медицина и козметика. Според закона в България обаче добивът на индустриален коноп е възможен, само ако растенията бъдат събирани с корените. В момента, в който тревистата маса бъде отделена от стъблото, собственика на плантацията рискува присъда за наркоразпространение. Заради това малкото български фирми с лиценз за добив на индустриална марихуана са принудени да изнасят продукцията си заедно със стъблата в чужбина, където стоката се разфасова и отделя от стъблото и след това се продава на фармацевтични и козметични фирми.

Запознати с новия бизнес на Радост Драганова разкриха, че тя вече има договор с немска фирма за износ на конопено олио, което добива в България и извлича от марихуаната. Телевизионната водеща обаче никак не била доволна от приходите, тъй като у нас според закона психотропния ефект, дължащ се на веществото тетрахидроканабиол (ТНС) не може да надхвърля 0,2%. В други европейски държави допустимото ТНС в индустриалния коноп е до 5%.

Това е принудило чевръстата телевизионна водеща да наеме мастити адвокати, чрез които се опитва да промени закона за отглеждане на индустриален коноп.

Неотдавна Радост Драганова се похвалила с първия си успех – от Министерството на земеделието всеки момент ще разрешат и в България тревистата маса на индустриалния коноп да се отделя от стъблото. Нейни конкуренти в бизнеса с отглеждането на марихуана за медицински цели обаче я обвиняват, че тя се ползва със солидни връзки при министър Порожанов, като някои даже пускат и непристойни слухове.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Община Разлог обединява селскостопански производители и преработватели за създаване на клъстер

Публикувано

на

Община Разлог обединява селскостопански производители и преработватели за създаване на клъстер обхващаш територията на област Благоевград с център град Разлог.

Началото ще бъде поставено на 11 април с представяне на проекта „Клъстери за иновации в агропродуктите“. Целта на събитието е да събере на едно място земеделски производители, фермери, предприятията от хранително-вкусовия сектор, местни/регионални власти, изследователски институции на територията на област Благоевград.

По време на събитието ще бъде представено резюме на проекта и дейностите, които Община Разлог изпълнява като проектен партньор, както и етапа на реализиране на проекта. Проектът обединява осем партньора от четири страни –Гърция, Кипър, България и Албания. Водеща организация е Университета в Западна Атика, Гърция.

Проектни партньори са: Региона на Централна Македония, Гърция; Кипърски университет по технологии; Агенция за развитие на Лимасол, Кипър; Селскостопански университет в Тирана, Албания; Община Фиер, Албания; Община Разлог, България и Софийски университет „Св.Климент Охридски“, България.

Целта на проекта е да стимулира производството и разпространението на иновативни селскостопански и хранителни продукти на територията „Балкани – Средиземно море“, както и създаването на клъстери във всяка от държавите партньори по проекта. Клъстерът представлява географски свързана мрежа от сходни, взаимообвързани или допълващи се конкурентни фирми, които са изправени пред общи възможности за развитие и/или заплахи.

С други думи казано, клъстерът е своеобразна самоорганизираща се производствена система, в която фирми и други заинтересовани организации от определена географска локация (близостта на участниците е решаваща за успеха на клъстерните инициативи) си сътрудничат за повишаване на конкурентоспособността.

За създаването на клъстер с център Разлог е извършена диагностика на селскостопанския сектор във всяка община в Благоевградска област, създаден е и местен план за действие, следващата стъпка е реалното създаване на клъстер.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ