Ултиматум от 72 часа дадоха на правителството тютюнопроизводителите

тютюнопроизводители

Тютюнопроизводители от страната определиха ултиматум на кабинета да вземе окончателни решения за проблемите им. Фермерите дадоха срок от 72 часа и заплашиха, че след това ще блокират парламента и ще запалят пред входа неизкупената си продукция. Един отчаян протестиращ даже се закани да се самозапали, предаде БНР.

Над 300 земеделски производители от Хасковска област обещаха да блокират Народното събрание, ако исканията им отново бъдат пренебрегнати. Сред основните проблеми на производителите са прекалено ниските изкупни цени, които според тях се поддържат изкуствено от фирмите чрез изнудване. Няма добре установена връзка между производители и търговци, оплакват се протестиращите.

„Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. По думите му участници в протестите през януари, когато фермери палиха тютюн заради ниските изкупни цени, в момента търпят „наказателна акция от страна на търговските фирми“.

„Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното“, обясни Филев.

Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители. По думите му фирмите, които отказват да изкупят продукцията, са мултинационални компании.

„Ходът ни е един – обръщаме се към „Булгартабак Холдинг“ – това е фирмата, която е на обратния полюс – нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, „извади ги от калта“, при недоговорени количества, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове“, допълни той.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни. „Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение и заплашва със замозапалване“, подчерта Цветан Филев.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обеща премии за тютюнопроизводителите като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна. Той заяви, че ще се намерят пари за малките земеделски производители.

През януари близо 2000 производители на тютюн от над 30 селища в Гоцеделчевско излязоха на протест и блокираха пътя за Гоце Делчев край сатовчанското село Вълкосел. Хората палиха бали с тютюн и алармираха, че изкупвачите от фирмите искат да ги принудят да продават тютюна на 4 лева – три пъти по-малко от себестойността му. Протестиращите започнаха проучване на гръцкия пазар, за да проверят възможностите да продават стоката си на тамошни фирми, вместо на български. Те заявиха, че само промяна в акцизните политики може да спаси положението им у нас. 

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене