Кметът на Банско Георги Икономов и българския евродепутат Мария Габриел връчиха приза „Будител на годината“ за 2016 г.

107 години след първото честване на Деня на народните будители, пред паметника на Паисий Хилендарски в града, кметът на Банско Георги Икономов, даде старт на тържествата, посветени на Деня на народните будители. В този празничен за всички българи ноемврийски ден, ръководството на община Банско, председателят на Общинския съвет – Владимир Колчагов, общински съветници, общественици и жители на Банско,  сведоха глави пред славните дела на будителите, които чрез силата на словото са успели да върнат вярата и да възродят спомена за славното минало на България. Специален гост на честването бе българския евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП – Мария Габриел.

 „И днес, когато се изправяме пред паметника на титана Свети Паисий Хилендарски, отдаваме синовна почит към сътвореното от него, към делото на всички онези, чиито постижения и стоицизъм са ни запазили като народ. Правим го с достойнство и с преклонение, защото ние като банскалии, можем да се гордеем с право със своите предци, да се гордеем със своето минало, със своето днес, със своята култура, история и духовно богатство. Немаловажен е и фактът, че безсмъртното дело на Паисий е подето от стотици наши съграждани, от все нови и нови будители, чиито имена остават не само в историята на нашия град, но и в националната ни памет и са пример, който ние следваме“, поздрави събралите се градоначалникът.

Кулминацията на честването бе връчването на приза „Будител на годината за 2016 г.“ на община Банско. Тази година комисията, излъчила претендентите, определи две заслужили дами – Невенка Бардарева и Гълъбица Тодева. Те бяха удостоени с почетния знак на кмета, присъден им за техния значим принос за развитието на града в сферата на образованието и съхранението на културно-историческата памет. Високите отличия им бяха връчени лично от градоначалника и Мария Габриел.

Невенка Костадинова Бърдарева е дългогодишен учител, директор на най-старото учебно заведение в града, което под  нейно ръководство реализира редица проекти. Благодарение на нея, училището е член на Световен образователен форум,  основоположник е на интегрираното обучение на ученици със специални образователни потребности.

Гълъбица Маркова Тодева е известна сред банскалии като дългогодишен музеен работник, посветил по-голямата част от живота си на Банско и неизчерпаемото му културно-историческо наследство, дало значим принос в утвърждаването на националната ни идентичност. Определя се като човек, чиято мисия е да работи с хората, подчертавайки ролята  на традициите и духовността.

Днешните будители са отговорни и амбициозни хора, които с делата си успяват  да  поддържат огъня на просвещението и духовността  жив  за поколенията. Хора, които ни подтикват  да бъдем по-добри, да обичаме родината, да съхраняваме традициите  и отстояваме ценностите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене