Володя Стоянов-Войводата проплака: Окрадоха ме!

Атанас Янчовичин, „Бански старчета“: Виновни сме, Войводо!

„Формация „Бански старчета“ с години са записвали моята песен „Мера според мера“ като народна, а тя е моя – авторска. Имам документи за вписването й, всичко, и сега ги съдя.“ Това сподели легендата на фолклорната музика Володя Стоянов-Войводата, цитиран от в. „България Днес“. 

Той смята, че са нарушени авторските му права и в съда вече е подадена искова молба за присъждане на обезщетение в размер на 30 000 лева към издателя на мъжката фолклорна група „Бански старчета“ Крум Крумов от „Съни мюзик“.

„Разбирам, че на участия е възможно да се пее песента, но когато става дума за записването й, е редно да се посочи, че „Мера според мера“ е с автор Пейо Яворов по музика на Володя Стоянов“, обясни адвокатът на певеца – г-жа Йончевска.

Самата тя за първи път чува песента на 31 юли тази година в предаване на Радио Благоевград. Не разпознава изпълнителя и със запитване до медията разбира, че изпълнители са „Бански старчета“, които са записали песента „Мера според мера“ в албума си, издаден от „Съни мюзик“ през 2009 г. като „народна песен“, а не с музиката на Володя Стоянов.

„След това веднага пуснах искане до Министерството на културата, което да инициира проверка и да излезе със становище. Оттам ми отговориха, че продуцентът е подал заявление на 4 юни 2007 г., както е по закон, и няма неизплатени авторски права на албума „Хайдушки“ в изпълнение на „Бански старчета“, в който фигурира песента „Мера според мера“. Това е документ с невярно съдържание“, обясни още Йончевска, която след отговора проверява кога самият Володя Стоянов е регистрирал песента си по законовия ред. „Законът относно авторските права влиза през 2005 г., а преди това 1997 г. е имало министерско постановление. Отговориха на искането ми и ми предоставиха копие от декларацията на Володя, подадена до Министерството на културата от „Ара мюзик“, когато той е бил член на компанията. Имам копие на албума му, в който е включена песента „Мера според мера“. Той сам си е подал декларацията, че е автор на музиката, текстът е на Пейо Яворов, а аранжиментът на Стоян Джамбазов. Писана е през 1993 г.“, каза още адвокатът на певеца. Песента е регистрирана и в „Музикаутор“ през 2004 г. и е включена в първия албум на изпълнителя „Далавера“ през 1994 г.

Другата страна в спора – „Бански старчета“ с ръководител Атанас Янчовичин, са записали песента в няколко свои албума с музика – народна. Отскоро те са си сами продуценти и издатели, но и тази година в албума им песента „Мера според мера“ също фигурира като народна.

„Това е многократно нарушаване на авторските права на Володя. И ще си търсим правата в съда. Искът е срещу Крум Крумов и „Бански старчета“ за 30 000 лева, чиято сума, разбира се, съдът може да промени“, обясни още адвокатката.

Според нея това, на което ще държат със Стоянов, е да поискат съдът да постанови и забрани излъчването на песента.

„Ще искаме и да се изземат и унищожат всички екземпляри и да се разгласи за сметка на ответника, че му е забранено това, за да се знае“, обясни Йончевска.

Според близките на Войводата той е бил разочарован от факта, че групата е знаела, че той е автор на музиката, но въпреки това не са направили необходимото, за да постъпят съгласно закона.

„Ако бяха дошли и поговорили с него, той щеше да им даде песента, без да иска да му се плащат авторските права“, каза адвокатката.

Освен това според нея Янчовичин и „Бански старчета“ се хвалят с издаване на албумите им в чужбина, което също е приход за тях за сметка на певеца.

„Ние сме за справедливостта. Трябва да се сложи край на това някой да се облагодетелства за сметка на друг“, категорична е адвокатката.

Атанас Янчовичин, „Бански старчета“: Виновни сме, Войводо!

„Да, в казуса с Володя Стоянов ние сме виновната страна, но бяхме подведени, че всичко с правата е уредено от издателя „Съни мюзик“. Дано с Володя се разберем, като изтеглим албумите си с изпълнението на тази песен от мрежата. Това е, което мога засега да кажа“, сподели ръководителят на формацията Атанас Янчовичин.БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене