Съдът отмени дисциплинарното наказание на гоцеделчевския полицай Д. Попов за „оглед“ на маратонки

съд-благоевградСъдът отмени дисципли­нарното наказание на гоцеделчевския полицай Димитър Попов, което му наложили след оплакването на Благой Пъдарски от полицейско на­силие. 33-годишният мъж заяви публично, а след това пусна жалба и до вътрешния министър, че на 16-и март миналата година бил пребит в полицейското управление на Гоце Делчев заради съм­нение, че счупил стъкло на колата на ченгето. Побоят станал в присъствието на други трима полицаи.

Срещу 40-годишния Дими­тър Попов, който работи ка­то мл. експерт в „Криминал­на полиция“ на РУП – Гоце Делчев и е един от лидерите на полицейския синдикат, е образувано дисциплинарно производство. Определена била комисия за изясняване на случая. В обясненията си Димитър Попов е категори­чен, че не е пипал с пръст, камо ли да е удрял Благой Пъ­дарски. Той твърди, че на 16- и март около 2.00 ч. видял от прозореца на кухнята в дома си, че накуцващ мъж хвърлил камък по задното стъкло на автомобила му и го счупил. Полицаят имал добра види­мост и разпознал извърши­теля по сивите маратонки „Адидас“,-с които Благой Пъ­дарски бил обут преди месец, когато го проверявали за кражба от офис на „Еврофутбол“. Димитър Попов подал сигнал за инцидента на коле­гите си , които отишли до до­ма на заподозрения и го по­питали какви маратонки е но­сил вечерта. Той им посочил сивите маратонки, които из­зели и сложили в плик, а него отвели в полицейското управ­ление за разпит. След това из­викали и полицай Димитър Попов, който погледнал мара­тонките и казал, че са същи­те, и напуснал стаята.

След като бил освободен , Благой Пъдарски подал сиг­нал до министъра на вътреш­ните работи и ОД на МВР – Благоевград срещу полицай – Димитър Попов и го обвинил, че му е нанесъл удари с юм­руци по главата и лицето, което му причинило силни болки и страдания и кръвоте­чение от ушите и носа. Това е фактическата обстановка, която установила дисципли­нарната комисия, чийто пер­сонален състав в хода на проверката се наложило да бъде подменен.

Крайното заключение би­ло, че няма данни за упраж­нено полицейско насилие от страна на колегата им Дими­тър Попов. Комисията обаче счела, че той не бил призо­ван надлежно по НПК като пострадало лице и е извър­шил неправомерен оглед на маратонките, които са ве­ществени доказателства.

По предложение на дис­циплинарната комисия ди­ректорът на ОД на МВР – Бла­гоевград комисар Георги Кос­тов наказал полицай Димитър Попов с „порицание“ за срок от 6 месеца заради наруше­ние на Етичния кодекс на дър­жавните служители от МВР. Той обжалвал пред Админис­тративен съд – Благоевград наказанието си. Съдия Илонка Рашкова счита, че оглед на веществени доказателства не по законовия ред не може да се квалифицира като ети­чно нарушение. Според нея даже не е имало оглед, а иде­нтифициране на иззетите ма­ратонки. Затова тя отменя за­поведта за дисциплинарно наказание на полицай Дими­тър Попов.

Припомняме, че наскоро приключи разследването на следовател Илияна Ангелова по инцидента. Тя предаде ма­териалите на прокуратурата със заключение, че полицаят е причинил лека телесна пов­реда на Благой Пъдарски, но тъй като е неосъждан, пред­лагала бъде освободен от на­казателна отговорност и де­лото да се гледа по чл. 78а от НК, което означава, че ако бъде признат за виновен, ще получи административно на­казание глоба.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене