ЗЛОВЕЩО ПРОУЧВАНЕ! Обувате РАК на бебетата си! Вижте истината за памперсите!

Пелените „Памперс“ съдържат следи от канцерогенни вещества, показа френско проучване. Световните лидери за пелени за еднократна употреба съдържали токсични химикали, които се свързват с определени видове рак, показва изследване, публикувано във вторник от Френската здравна асоциация Асеф, пише mkd-news.com.

Карценогените вещества са свързани с причиняване на рак на кожата, белите дробове, пикочния мехур, черния дроб и коремните органи. Тези потенциално вредни компоненти са открити именно в химикалите, които се твърди, че трябва да осигурят защита на чувствителна кожа на бебетата и да предпазват от дразнене, особено в петролатума, която обикновено се намира в защитните продукти, запазващи хидратацията.

В зависимост от това къде и как се пречиства, петролатумът може да бъде замърсен с токсични вещества, наречени полициклични ароматни въглеводороди (PAHs). Тези канцерогенни съставки са открити в пелените, твърди Лудвин Ферер, ръководител на Асеф, за вестник Le Parisien.

Изследователите подчертават, че изключително ниски нива на въглеводороди са открити в пелените, под 0,2 мг/кг, което законно е позволено в ЕС, но авторите казват, че това не е от значение.

„Въпреки че е легално да има следи от тези вещества, все пак това е твърде много от морална гледна точка“, каза Ферер.

Той се съмнява, че в дългосрочен план може да има риск за децата, които носят тези памперси, добавяйки, че производителите отдавна е трябвало да преразгледат методите на производство.

Проучването е направено в сътрудничество с Френската екологична компания за бебешки продукти „Love and Green“.

Proctor and Gamble, собственик на марката „Памперс“, все още не е отговорил на тези обвинения.

bradva.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене