Проф. Костадин Динчев: Ден след Димитровден почитаме Свети Нестор, празник познат още като Мишкин ден

Ден след Димитровден почитаме Свети Нестор, празник познат още като Мишкин ден. Това каза за „Фокус“ проф. Костадин Динчев, фолклорист.рл

Той обясни, че в много краища на България днешния ден е познат като Мишин ден, Нистор, Разпущене.

„Според една от легендите именно, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкналия на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян. В дните на календарен преход в българските обичаи се срещат различни демони и злини – вълци, мишки, вампири, духове и българина винаги се опитва чрез ритуали да ги омилостиви или излъже за да не пакостят“, каза още проф. Динчев.

Той добави, че по традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. „Ритуално друга жена я питала „Какво правиш?“, „Мажа очите и устата на мишките“ – отговаряла тя три пъти, като при всяка магия“, коментира професорът.

Проф. Динчев заяви, че на Мишкин ден жените не бивало да шият, за не да ядат мишките посевите с острите си зъби, изключение правел само един от ритуалите в който, стопанката зашивала с червен вълнен конец предния и задния край на полата си или парче плат.

„В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена я нашарвали с лапата на котката. Питата намазвали с мед и изяждали у дома, за да ядат мишките хляба на хората“, поясни проф. Динчев.

Той каза още, че на други места пък, ако имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба” .

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене