Кметът на Сатовча е избран за титуляр в Комисията по актуални въпроси в Камарата на местните власти в Страсбург

Кметът на община Сатовча, Арбен Мименов е разпределен в Камарата на местните власти и е избран за титуляр в Комисията по актуални въпроси, а в Комисията по мониторинг е посочен като заместник-делегат.

Това стана по време на 31-та сесия на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа (КМРВЕ) в Страсбург, която се проведе от 19-ти до 21-и октомври.

Освен кметът на Сатовча в 31-та сесия на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа в Страсбург, били още кметовете Дилян Млъзев – на град Елена, Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, кметът на Казанлък – Галина Стоянова, както и председателите на ОБС в Самоков – Силвия Стойчева, Красимира Германова – председател на ОБС Созопол и експерта в НСОРБ – Диана Кънева.

Целият състав на делегацията на Република България за настоящия мандат е по предложение на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и е одобрен с постановление на Министерски съвет.

„Темата на първото заседание за мандата бе „Етика и прозрачност на местното и регионално ниво“, което поставя началото на работата на предстоящия мандат за периода 2016-2020 година. Разбира се актуалната тема за обсъждане бе и тази за бежанците, и още много други“, коментира Арбен Мименов.

Той сподели още, че след официалното откриване на 31-та сесия на Конгреса, новите членове на делегациите са получили своите акредитации.

На сесията е бил проведен и избор на президент на Конгреса и президенти на Камарите на местните власти и регионите, като са били избрани и седемте вицепрезиденти на двете камари. Одобрени са били също и представените проекти на програмите на новоизбраните ръководители.

Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа (КМРВЕ) е консултативен орган на СЕ, който съществува от 1994 г. и цели насърчаване на местната и регионалната демокрация в страните членки и следи за прилагането на принципите на Европейската харта за местно самоуправление.

Национална българска делегация участва в работата на Конгреса от 1995 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене