Щрак, Топ Преса папарак: С дъх на изкуство и джибри..

Папараците на Топ Преса сме навсякъде. Тази седмица щракнахме шефа на Драматичен театър ,,Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград, Бранимир Митов. Брано и любовта на живота му Пролет Трифонова решиха да се възползват от услугата на гроздомелачите в кв. „Струмско“. Брано се възползва и от служебния микробус на театъра, с които превози 10 бидона. Явно доста вино се пие в младото семейство.
Алкохолната ферментация е биохимичен процес, при който захарите се превръщат в алкохол и се отделят въглероден двуокис и някои други странични продукти. Този процес е в основата не само на винопроизводството, но и на производството на бира, спирт и др. Знаейки, че за да се получи хубаво вино, е нужно време, ще подшушнем на г-н Митов, че най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С. При температура 35°С дейността на дрождите е силно подтисната, а при 40°С те вече престават да действат. При 12-15°С ферментацията започва трудно. Това налага да се регулира температурата на ферментиращата каша. Алкохолната ферментация протича на два етапа: бурна и тиха ферментация. Бурната ферментация трае 6-7 дни и се характеризира с бързо разлагане на захарите и повишаване на температурата. Виното се оформя през тихата ферментация, която трае 2-3 седмици. Така че екипът на Топ Преса ще бъде много щастлив да пробваме от артистичното вино.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене