Златин Мингов върна Купа „Самандови“ у дома

Златин Мингов спечели поредното издание на най-стария турнир по тенис в Гоце Делчев и региона за „Купа Самандови“, като така върна трофея у дома след 3-годишно прекъсване

Домакините пък спазиха традицията и не й изневериха отново, организирайки състезанието в дните около големия християнски празник Успение Богородично. От друга страна се оправдаха очакванията за подобряване на рекорда на участници, които тази година бяха близо 50. Те бяха от Хаджидимово, Сандански, Петрич, Благоевград, Перник, Пловдив, София и др. Техният брой можеше да бъде далеч по-голям и за първи път с международен привкус, ако не бяха извънредни обстоятелства, които попречиха на отбор от съседна Гърция да пристигне за

надпреварата. Шампионът стигна до крайния успех в група „А“ след драматичен успех срещу сочения предварително за фаворит Чавдар Иванов от Перник, който напоследък е сред хегемоните в надпреварата. Първи именно поведе гостът, който спечели първия гейм с 6:3, но през втория младият неврокопчанин успя да се мобилизира и да надделее със 7:5. В третия решителен сет Златин Мингов успя да поведе и до последно не позволи на противника си да пробие сервиса му, довеждайки в крайна сметка изхода на двубоя до 6:4 в своя полза. Младежът от Гоце Делчев стигна до последния решителен двубой, след като не допусна поражение в предварителната група, а на ½ финала надделя с 2:1 над миналогодишния носител на трофея – благоевградчанинът Bеселин Михайлов. В другия поток Чавдар Иванов стигна до последния решителен двубой след изключително драматичен ½ финал срещу национала ни по ски – петричанинът Георги Нушев.

В група „Б“, където се състезават любителите на тениса с по-малък стаж бе не по-малко драматично, а във финала имаше издание на още един вариант на съперничеството между Хаджидимово и Копривлен, олицетворено от сблъсъка между футболиста на „Места“(Хаджидимово) Стоил Сабахлъков и Илия Чорлев. В крайна сметка първият успя да защити имиджа на общинския център, след като надделя с 2:0, възползвайки се от добрата си моментна форма и непредизвиканите грешки на противника, което му костваше второто място и по-малка част от наградния фонд осигурен от РПК „Възраждане“ и „Пиринват“ ООД. Това обаче не попречи на Илия Чорлев да преотстъпи наградата си на Илиян Дробенов, който е „негов гид“ в тайните на тениса.

„Определено сме доволни от цялата надпревара, в която не само участваха рекорден брой участници, но и мачовете бяха още по-напрегнати от предишни години. Радостното е за нас, че играта е популяризира и все повече от членовете на нашия клуб и Гоце Делчев започват да се състезават на различни нива, което говори, че сме изпълнили своя задача. Това ни амбицира още повече и се да организираме турнир на най-високото български ниво,“ коментира Мария Самандова, главен организатор на надпреварата, която честваше заедно с останалите участници, макар и на патерица своя празник. Тя обяви още, че последният турнир от тазгодишния календар от тенискалендара в града ще бъде в средата на октомври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене