Мария Габриел: Прекъсването на каналите за финансиране на тероризма е ключово условие за предотвратяване на терористични заплахи

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел депозира питане в Европейската комисия какви мерки смята да предприеме Комисията за ускоряване на борбата с финансирането на тероризма. Според нея, действия за засилване на сътрудничеството между звената за финансово разузнаване и прилагане на мерки за разширена комплексна проверка по отношение на високорискови трети държави биха допринесли значително за постигането на по-бърз напредък в борбата с тероризма.

В отговора си до Мария Габриел, комисарят по правосъдие Вера Йоурова потвърждава борбата с тероризма като приоритет на ЕС и необходимостта от постигане на бърз напредък по законодателните действия. Тя посочва, че Комисията предвижда да проучи начините за подпомагане на звената за финансово разузнаване (ЗФР) за съвместен анализ на трансграничните случаи, както и възможностите за повишаване на равнището на финансовото разузнаване. Неотдавна Комисията предложи изменения на Четвъртата директива срещу изпирането на пари с цел по-нататъшно укрепване на правомощията на тези звена. Предложението има за цел да гарантира бързия достъп и по-ефективния обмен на информация между ЗФР.

По отношение на високорисковите трети държави, Комисията предлага хармонизиран списък от мерки, като например получаване на допълнителна информация относно планираното естество на деловите взаимоотношения, произхода на средствата на клиента, причините за планираните сделки. В допълнение, държавите-членки могат да да откажат създаване на дъщерни предприятия, клонове или представителства на финансови институции от съответната трета страна, определена като високорискова, ако тази страна не разполага с адекватни системи за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене