„Малешево пее и танцува“ плени хиляди, кметът Емил Илиев: Горд съм, че заедно с хората в тази малка община създаваме голямо събитие

За 13-и пореден път в Малешевската планина отекнаха звънки гласове, инструментални ритми и кръшни хора, събрали в едно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографска традиция на народите от различни страни.

Тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ 2016 се проведе под патронажа на Министерството на културата, под егидата на община Струмяни и с подкрепата на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /ЦИОФФ/ и „Арт център Илинденци“.

На сцената в китното село Микрево повече от 3500 участници от седем държави показаха изкуството и традициите на своя фолклор и история, бит и душевност, чрез красиви песни, танци и обичаи.

Невероятната феерия от бързи и бавни ритми, багри, носии, родолюбие и преклонение пред традициите на различните народи изпълваше сцената и пленяваше многохилядната публика в продължение на три дни.

Форумът започна на 21 октомври, но бе официално открит снощи от кмета на община Струмяни Емил Илиев. Малко преди тържествената церемония местни жители и гости станаха свидетели на палитра от звук и светлина под небето в село Микрево и истински се насладиха на невероятните спектакли на фолклорни ансамбли от Македония, Украйна, Молдова и Сърбия.

„За мен е изключителна чест да ви приветствам и да ви посрещна като домакин на обичаната сцена на този престижен и авторитетен фестивал. Защото „Малешево пее и танцува“ е форум на вечното, неподправено и истинско изкуство, наречено фолклор. Той е и мост на приятелството, преодоляло границите с песен и танц, с магията на изкуството. Горд съм, че заедно с хората в тази малка община ние създаваме голямо събитие“, заяви в приветственото си слово кметът на Струмяни.

Още с първото издание фестивалът даде сериозна заявка за международен форум на певческото, танцовото и инструменталното изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор и неслучайно през 2004 г. бе избран за най-добър от ЦИОФФ към ЮНЕСКО и получи заслужено награда „Златна кобилица“, припомни Емил Илиев.

Той подчерта, че фолклорният празник през всичките години на съществуването си е подчинен на една-единствена цел – да представя, популяризира и съхранява фолклорното богатство не само на Малешевието и България, но и на Балканите, Европа и света. Създаден за да опази традиционната култура и фолкора, форумът с всяка година разширява своите граници и приема все повече посланици на народното изкуство от всички страни.

„За мен е важно, че има приемственост и „Малешево пее и танцува“ се превърна в традиция и се утвърждава като голямо международно събитие. Той не е обикновен фестивал, защото зад него стои любовта на над 3 500 ежегодни участници от 14 области в България и чуждестранни изпълнители от много страни. „Малешево пее и танцува“ не е само фестивал – той е мисия – патриотична, естетична и човешка, и ние сме горди, че сме част от тази мисия“, каза още от сцената кметът Емил Илиев.

Да споделят фолклорния празник в Микрево дойдоха народните представители Димитър Делчев, Даниела Савеклиева, Георги Андонов и Йордан Андонов, заместник-областният управител на Благоевград Анна Бистричка, кметове от България, Македония, Малта и Гърция, председателят на фондацията партньор „Арт център Илинденци“ – скулпторът Иван Русев.

На красивата сцена за откриването на фестивала заедно с кмета Илиев бяха още председателят на Общинския съвет в Струмяни Златка Яневска, заместник-кметовете по стопанските дейности и хуманитарните дейности – Петя Тасева и Фиданка Котева, секретарят на Общината Иван Секулов, кметът на село Микрево Румяна Кацарска, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, кметът на македонската община Василево Ванчо Стоянов, кметът на община Карбинци Зоран Минов, градоначалникът на Пехчево Игор Поповски, Ан-мари Фенех Мускат Адами – заместник-кмет по стопанските въпроси на община Нашар, Република Малта, Пол Гат – секретар на община Нашар, както и Василис Летсис – заместник-кмет на община Агия, Гърция.

Те изказаха своите поздравления и адмирации към организацията и най-вече към мисията и идеята на фестивала, а именно да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България, да насърчава приемствеността и привличането на младото поколение, да приобщава различни социални и възрастови групи от населението към магията на фолклора.

Поздравителни адреси бяха получени от националната секция на ЦИОФФ с председател Емил Павлов, Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за метерологичен и технически надзор с главен секретар Валентин Чиликов.

Снощи сцената в с. Микрево бе покорена от изпълненията на международни фолклорни ансамбли от Македония, Украйна, Молдова и Сърбия, след което танцов ансамбъл „Тракия“ и прекрасната Радостина Паньова радваха многобройната публика, която не спираше да танцува и пее заедно с тях до късните часове на вечерта.

Голямото международно събитие бе анонсирано дни преди началото. На 15 октомври в „Арт център Илинденци“ бе даден старт на международен пленер за изкуство. Открита бе нова част от комплекса „Мраморният град на изкуствата“ с керамични пластики на художника Атанас Гаджев. Гостите се разходиха из галерийния лабиринт сред каменни градежи и разгледаха склурптурния обект на Иван Русев „Преди 60 милиона години – Реката“.

Под мотото „Образи от камък, цвят и звук“ бе открита и традиционната изложба на жиописни платна на Димитър Петрински, Камен Старчев, Димитър Петров и Милчо Костадинов, участници в пленера.

Творбите на четиримата автори красят фоайето на читалище „Братя Миладинови“ в Микрево, а откриването на изложбата бе съпроводено от стилен съпровод на музикантите от Китаро-мандолинен оркестър – Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене