Свържете се с нас

Uncategorized

Учениците от ПМГ „Яне Сандански“ почетоха нестандартно Световния ден на поезията

Публикувано

на

Почти 80 ученици от най-малките до най-големите в ПМГ „Яне Сандански“, обичащи поезията, продължиха традицията, установена от години в елитното школо да се случва  „Поетическото кафене“ в Световния ден на поезията

То отново протече с изключителен ентусиазъм и желание от страна на възпитаниците на училището. Вдъхновени от слънчевия пролетен ден, младите хора привличаха вниманието на неврокопчани с   емоционално представяне на цели творби или пасажи от шедьоври от българската, английската, руската и френската литература, четени на съответните езици. Усмихнатите и лъчезарни гимназисти успяха да развълнуват импровизираната си публика на различни места в града и да внесат настроение, свободен дух, красота в делничния ден.  Тези младежи и девойки от ПМГ за пореден път показаха, че носят у себе си  радостта, щастието,  надеждата в името на един многолик свят и припомниха фразата, че: „Докато и един човек диша, трябва да помни поне някоя строфа, да познава името на поне един поет.“ Идеята на момчетата и момичетата в едно от най-старите средни училища в Югозападна България бе да събудят позабравения афинитет на хората към четенето, което да се провежда индивидуално вкъщи поне веднъж седмично. Без четене няма бъдеще, няма грамотност. Затова учениците от ПМГ „Яне Сандански“ смятат, че всяка книга – от детски приказки до романи може да помогне да се обогати човешката личност, а освен това именно чрез четене постепенно всеки сам ще отсее стойностната литература от безсъдържателната. Защото има една поговорка – „Книгата е прозорец към света”, наистина е така, но много важно е „дограмата” на този „прозорец” да не е прогнила!, споделиха учениците на елитното неврокопско школо.

коментара

Uncategorized

УЧИТЕЛИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В КВАЛИФИКАЦИОНЕН КУРС В ГР. РИМ, ИТАЛИЯ, ПО ПРОЕКТ „МОДЕРНА И ИНТЕРАКТИВНА КЛАСНА СТАЯ ЧРЕЗ ТВОРЧЕСТВО И ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИНОВАЦИИ“, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Публикувано

на

Във връзка с „ПРОЕКТ” „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование, директора  Джеват Дунчев и г-жа Райка Славчева от СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча, участваха в структуриран курс в Рим, Италия, в периода от 14.10.2019 – 19.10.2019 г.

 

Участваха общо  14 учители от различни страни: България, Франция, Гърция, Полша, Реюнион и Германия.

Курсът се водеше от висококвалифицирания преподавател – г-жа Мариела Морбидели от Италия – обучител и създател на сдружение с нестопанска цел, работещо в сферата на неформалното обучение, с цел опазване и развитие на културно-историческото наследство в регионален и национален план – LABORATORIO DEL CITTADINO.

Целта на курса бе да се даде възможност на учителите да усъвършенстват иновационни методи на преподаване, да ги интегрират в учебно-възпитателната работа, за да превърнат класната стая в модерна и интерактивна; да развият умения за изграждане творческата личност на ученика; да усъвършенстват езиковите компетенции, да създадат професионални и лични контакти, да обменят опит с европейските колеги за разработване на европейски проекти.

Темата на структурирания курс бе: „Голямата обиколка из Европа – интеркултурен диалог, активно гражданство, творчество и иновации“.

В методологичен план се запознахме с иновационните методи на преподаване за развиване на творческото мислене: обучения в музеи, работа по групи, решаване на проблем, учене чрез сътрудничество, мозъчна атака, учене чрез действие и емоционално преживяване, симулативни и ролеви игри, критични дебати, дискусии, задаване на въпроси, мисловни карти и др.

Основните дейности включваха: представяне на участниците; представяне на образователните системи, изготвяне и експериментиране на основните теренни подходи; трансверсален преглед на дисциплините и др.

Ателие „Голямата обиколка”, включваше: иновативни методи и технологии, различни науки, литература, история, възпитание и околната среда, изкуства, прочит на избрания контекст, анализ на исторически и изкуствоведски документи, и експериментиране на терен; избор на познания и ориентири: време, гражданска култура; разположение във времето, пространството и цивилизациите, мобилизиране на познанията, за да се осмисли настоящето; представяне на възпитателни дейности; педагогическо ателие: изследване-дейност-обучение; подход за наблюдение и експериментиране на терен; представяне на иновативни възпитателни дейности; разработване на педагогически и дидактически материали.

Обучението се провеждаше на различни места като: вила, „Фарнезина“, библиотека „Леонардо да Винчи“, дворец „ Алтемпс“, музей „Капитолини“, Ватикана, площад „Свети Петър“, Национален Римски музей, „Колезеум“, „Римски форум“, музей „Палатино“, Пантеон, Национален паметник на Виктор Емануил II, Галерия „Боргезе“, площад „Навона“, площад „Венеция“, площад дел „Пополо“, площад „Испания“, фонтана „Треви“, катедрала „Санта Мария дел Пополо“ и др.

Курсът се водеше на три езика – френски, английски и италиански, следвайки максимата – единни в многообразието, единни в Обединена Европа.

В края на обучението всички участници имахме задачи, свързани със създаването на общ краен продукт и нови идеи за бъдещ европейски проект – Какво свързва страните – участници с Рим – Вечният град?

Г-жа Мариела Морбидели връчи сертификати и Европас документи на всички курсисти.

Като Координатор на проекта изказвам благодарности на: Европейската комисия, която одобри проекта, г-жа Мариела Морбидели и нейния екип, всички участници в курса.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на проекта.

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Млади попълнения в листата за кандидат съветници в Хаджидимово на кандидат кметът Л. Терзиев на път да облагородят общинския съвет!

Публикувано

на

Освен ветераните, опитните и редовните участници в местната надпревара за управление на община Хаджидимово, кандидат кметът Людмил Терзиев е заложил и на красотата и младостта в листата на своята коалиция.

Пример за това правилно действие, е участничкщата в предизборната напревара – младата политическа надежда от село Абланица, Емел Хавальова. Тя е студент по специалност „Социални дейностти“, надежден и интелигентен  човек и се слави с добро име в родния си край. Нейните близки и приятели са уверени че с нейното присъствие в общинския съвет, младите хора в общината ще имат свой активен и резултатен представител. Гласът на младите трябва да бъде чуван, да се работи в тяхна полза и най- вече за тяхното развитие в малката но развиваща се община, а младият човек най – лесно се разбира с друг млад човек. Ето защо Емал Хавальова може да бъде идеалния мост между активните и назряващи жители на общината и местното управление, да устоява каузи, да прокарва идеи и искания. Апелът е към всички жители на град Хаджидимово, да подкрепят един кадърен млад човек, кандидат за общински съветник. Номера на бюлетината и номера на префернцията можете да видите на постера долу.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ