Топ Преса тръгва на война за публичната информация и достъпа до нея в Югозападна България!

Веселин СТАМЕНОВ

Уважаеми читатели,

Решихме да сложим край на мъките. От го­дини насам Топ Преса – югозападният табло­ид се опитва със силата на закона за достъп до обществена информа­ция да вади С РОДИЛ­НИ МЪКИ това, което се случва в местните институции – реално и юридически, но вина­ги е срещала страшни спънки. Мъки. Ето защо редакционният ни съ­вет реши да сложи край на мъ­ките и реши да ви включи вас активно в ровенето на това как се харчат парите ни и как тези, на които плащаме заплатите с данъците си, управляват по­верените им институции. Как ги виждаме нещата? От днес на страниците на Топ Преса – югозападният таблоид стар­тира най-новата ни рубрика – „ТРИБУНА“. Трибуна за публич­но задаване не ВЪПРОСИ КЪМ ПОЛИТИЦИ, ОБЩЕСТВЕНИЦИ И УПРАВЛЯВАВАЩИ ИНСТИТУ­ЦИИ в Югозападна България… Въпроси, на които не може да се намери отговор по нормал­ния начин, или се отблъскват, или се укриват хората, на кои­то трябва да бъдат задавани. Въпроси неудобни, изискващи отговори, които може би тряб­ва да стигат до прокуратурата и всички компетентни инсти­туции. Законният срок за по­лучаване на достъп до общест­вена информация е 14-дневен. Точно толкова ще даваме и на управляващите местните институции да отговорят по конкретните казуси, за които ще питаме. Редакционният съвет на медийна група Топ Преса – югозападният табло­ид излъчи отговорник и водещ на рубриката – това е нашият колега Веселин Стаменов. Иде­ята на рубриката е да държим постепенно контрол над тези, на които плащаме заплати­те с данъците си и да сведем корупцията, злоупотребите и измамите с евро или държав­ни средства до санитарния минимум. Да се борим с тези, които заемат постове в Юго­западна България с цел лично облагодетелстване и облагоде­телстване на трети лица про­тив интересите на суверена, на хората… на Нас….

ПЪРВАТА ТЕМА В РУБРИКА­ТА „ТРИБУНА“, ПО КОЯТО ЩЕ ПИТАМЕ, МОЖЕ ДА СЕ ОБЕДИ­НИ С ВЪПРОСА:

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ПРОФЕСИО­НАЛНА ЛЕСОТЕХНИЧЕСКА ГИМНА­ЗИЯ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – ГРАД БАНСКО?

Редакцията на Топ Преса – югозападният таблоид полу­чи в годините доста сигнали, свързани с управлението на това учебно заведение.

Задавали сме въпроси, писа­ли сме, търсили сме контакт, но резултати не постигнахме. Ето защо отправяме официал­но питане до шефа на РИО – Благоевград, пред Вас – хиля­дите наши читатели.

ТОП ПРЕСА ПИТА:

До Началника на РИО

ИСКАНЕ

От Веселин Стаменов, в качест­вото му на разследващ журна­лист на медийна група ‘’Топ Пре­са’’, с адрес град Гоце Делчев, улица „Царица Йоанна“ № 12

Уважаеми г-н Началник, въз основа на ЗДОИ, чл. 1 и 2 ал.1 и така възложените проверки за постоянен контрол от МОН през изминалата и настояща учебна година, бих желал да получа информация относно:

  1. Направена ли е, и кога, в област Благоевград проверка на Професионална лесотех­ническа гимназия „Никола Вапцаров“ – град Банско, и прилежащите ученическите об­щежития за наличието на така наречените „мъртви души“’ към 2016-2017 учебна година? Готов ли сте да направите нова проверка по наши сигнали?;
  2. Съществува ли постоянен контрол в 14-те общини, за да се установи наличието на такива в училищата и гимназиите към поверената Ви област?;
  1. Осигурен ли е необходи­мият ресурс за въпросните ин­спекции?;
  2. Проверени ли са рискови­те учебни заведения – където има повече ученици от ромски произход, в малките населени места, и главно: какво се случва в Професионална лесотехниче­ска гимназия „Никола Вапцаров“ – град Банско?;
  3. Какво е стано­вището на Инспек­тората за измина­лата учебна година за област Благоев­град?;
  4. Какви са мер­ките на РИО – Бла­гоевград, срещу фиктивно записа­ните ученици и пре­венцията на по­рочните практики, целящи запазване на делегираните бюджети и субси­дията си училища?

Моля надлежна­та информация да ми бъде предоста­вена заверена в писмен вид!

10.10.2016 г.

Гр. Гоце Делчев

С уважение: ……………………………

(Веселин Стаменов)

ПРАВЕНА ЛИ Е ПРОВЕРКА ОТ ИНСПЕКТОРАТА ЗА НАЛИЧИЕ НА Т. НАР. „МЪРТВИ ДУШИ“,

т. е., дали има ученици, кои­то са водени, че присъстват в часовете, писани са им оцен­ки? И кой би поел отговорност за подправяне на документи, за финансови злоупотреби?

Министърът на образова­нието проф. Тодор Танев през 2015 свика на съвещание ше­фове на просветни инспекто­рати и директори, за да обяви основните задачи през нова­та учебна година. Една от тях е проверяването на школата за ученици, които са записа­ни само фиктивно в класните стаи.

Просветното министерство разпореди да бъдат направе­ни изненадващи проверки за „мъртви души“ за учебната 2015 г.

На шефовете на регионал­ните инспекторати по образо­ванието е наредено до първи септември да разработят мер­ки срещу фиктивно записани­те ученици, като същевремен­но МОН открил и специален линк на страницата си, на който могат да бъдат подавани сигнали за деца, които не посе­щават училище, но въпреки това се водят учещи в него.

Разпоредено е също така в об­ласт Благовеград проверки не само училищата, но и ученическите об­щежития в Пирин­ския край, които са проверявани за „мъртви души“.

Възложено е на служителите на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград да влизат не само в учебните заведе­ния, но и в сгра­дите, където са настанени възпи­таници на различ­ни гимназии.

Има данни, че в ученическите об­щежития също се водят много уче­ници и по доку­менти са пълни с деца. Но действи­телността е раз­лична – някои от тях са полупраз­ни, ученици­те са по част­ни квартири, като никой не знае къде точно живе­ят.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ПОСТО­ЯНЕН КОН­ТРОЛ В 14-ТЕ ОБЩИНИ, ЗА ДА СЕ УСТА­НОВИ ИМА ЛИ „МЪРТВИ ДУШИ“ В УЧИЛИЩАТА И ГИМНАЗИИТЕ?

През тази учебна го­дина оси­гурен ли е нобходимия ресурс, за въпросните инспекции? Проверени ли са рисковите учебни за­ведения – където има повече ученици от ромски произход, в малките населени места“?

В много от училищата ди­ректорите продължават да водят в списъците си „мърт­ви души“ и дори лично дават указания на учителите да не им се пишат отсъствия. Една от причините това да се случ­ва са делегираните бюджети, тъй като училището се притес­нява да не загуби част от суб­сидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца.

Един от известните случаи на „мъртви души“, е когато ученик бил обявен за общо­национално издирване във връзка с криминален случай, а се оказало, че училището не му е нанесло нито едно от­съствие, въпреки че не е стъп­вал в класната стая. Изклю­чили го едва когато МВР се заинтересувало от това къде е момчето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене