Кметът на Петрич, Димитър Бръчков иска обединение на болници

Общината не може повече да покрива дълговете, които и в момента са 2,5 млн. лв.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков предлага обединение на болницата в града с тази в Сандански. Само от началото на тази година южната община е заделила от бюджета си за МБАЛ „Рокфелер“ 1,270 млн. лв., а за последните 5 години цифрата надхвърля 6 млн. лв, каза зам.-кметът по финанси Илко Стоянов. Практически натрупаните задължения от болницата са 2,5 млн. лв. към различни юридически и частни лица. Само за осигуровки петричкото лечебно заведение има дълг от 1,2 млн лв. Сметките на болницата са блокирани от НАП и само намесата на градоначалника осигурява средства за заплати на работещите в здравното заведение.

През 2015 г. е взето решение за превеждане на 400 хил лв. от бюджета на общината за погасяване на задълженията към НАП, но то не е изпълнено от болничното ръководство. Не е изпълнено и решението на съветниците за структурна реформа. „Всичко това води до липсата на конкретни резултати – както в обслужването на пациентите, така и във финансовите показатели на болницата“, обобщи кметът. Той обяви намерението да предложи на общинския съвет стъпка за реформа в МБАЛ „Рокфелер“ – да се използва юридическата възможност петричката болница да бъде втори адрес на МБАЛ „Свети Врач“-Сандански. Разговори в тази посока са водени на ниво местна власт в съседната община, откъдето също са направени анализи, че дългосрочно такова обединение ще направи конкурентна болницата с два филиала и ще даде повече възможности за услуги и привличане на финансиране.

„Ще се направи оптимизация, ще има повече клинични пътеки, ще бъде друго нивото на новата болница, следователно и обслужването на пациентите от двете общини ще бъде на по-добро ниво и с повече възможности“, обясни управникът. Бръчков допълни, че предварителните прогнози сочат за поне 30% ръст на приходите при обединение на двете болници. Подкрепа за тази стъпка има и от Министерството на здравеопазването и НЗОК, където също са проведени няколко срещи. Ако на този етап съветниците на двете общини подкрепят мярката, в началото на следващата година ще се пристъпи към фактическото обединение на двете болници и създаването на една с два филиала, поясни Димитър Бръчков.

Само по този начин може да се гарантира, че населението в община Петрич ще има здравно обслужване, че работещите в болницата тук ще получават заплатите си и в перспектива обединени двете болници ще имат повече възможности за развитие и оцеляване. Трите стъпки са оздравяване за петричката болница, стабилизация на двете болници и надграждане след обединението им. „Нека бъде ясно, че обединявайки двете болници, Петрич не продава нищо на Сандански. Дълготрайните материални активи са изведени от баланса на МБАЛ „Рокфелер“ и са собственост на общината. И тук питам – кой си е позволил в годините назад да прехвърли в баланса на болницата сградния фонд. Ами, ако някой от кредиторите наложи запор? Какво се случва? Губим и сградата и апаратурата на нашата болница. Това вече няма как да се случи, защото всичко сега е в активите на община Петрич. Спасихме ги от тези, към които болницата има големи дългове“, категоричен беше общинският кмет.

Председателят на бюджетната комисия Георги Тренчев допълни, че общинският бюджет няма как да издържи на исканията на петричката болница за постоянно финансиране. Последно са внесени искания за отпускане по 80 хил. лева всеки месец, което прави около милион на година, плюс всички останали средства за погасяване на дългове. Тренчев направи съпоставка в цифри с общинските болници в Разлог, Гоце Делчев и Сандански. Той уточни, че в петричката болница 83% от заработеното отива за работни заплати, докато в другите болници този разход е два пъти по-нисък – между 40% и 50%. Председателят на бюджетната комисия посочи още, че други общински болници освен, че излизат на печалба, заделят ресурс за специализация при условие, че получават поне десет пъти по-малко средства от бюджета на общините като подпомагане.

„Към момента МБАЛ „Рокфелер“ Петрич е във фактически фалит“, увери Тренчев. Кметът Димитър Бръчков обяви, че започва срещи с всички групи в общинския съвет, с работещите в болницата, с граждански сдружения за обсъждане на възможността да се тръгне към обединение на болниците в Петрич и Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене