Християни и мюсюлмани празнуваха заедно храмовия празник на църквата в с. Скребатно

Църквата „Св. Петка“ в гърменското село Скребатно отново обедини християни и мюсюлмани,  които се събират всяка година на храмовия празник 14 октомври на среща-събор. През 2009 г. сдружение „Ние жените“ съвместно с будни българи поставиха началото на кампания за възстановяване на храма и провеждане на среща в дух на разбирателство, обединение, която за изминалите години се превърна в общ празник на приятелство и добруване.

 „Благодаря на всички хора, които оставиха своите семейства и работа и дойдоха да почетат св. Петка тук в църквата в с. Скребатно, носещо нейното име…“ –каза в проповедта си отец Георги, който  заедно  с отец Лазар отсужи света Литургия. На службата молитвено участваха и миряни от различни краища на Неврокопска епархия, както и група от Благоевград и региона, организирана от сдружение „Ние жените“ и Православен информационен център на Неврокопска св. Митрополия.

Специално за празника  в Скребатно бе и заместник областният управител на Благоевградска област Асим Адемов.

След службата в храма, местните жители бяха подготвили за гостите си братска трапеза с постен корбан и местни гозби.

За втора поредна година жените показаха и своите умения в ръчно изработени плетива в чудесна изложба. След празника благоевградската група посети и Хаджидимовския манастир „Св. Вмчк. Георги“, където също бяха радушно приети и се помолиха пред чудотворната икона на „Св. Георги“. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене