С премиера на постановката „Вампир“ стартират честванията за празника на Гоце Делчев

От 14-и до 21-ви октомври, с богата програма от различни инициативи, ще бъде проведена празничната седмица на Гоце Делчев, посветена на 104-годишнината от освобождението на града от османско робство.

Стартът ще бъде даден в петък от 18:30 часа с премиера на невероятната постановка „Вампир“ от Антон Страшимиров, която ще бъде изиграна от великолепните артисти на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград в Дома на културата. Входът за представлението ще бъде безплатен.

Премиерата „Вампир“, която заслужава да се види от възможно най-много неврокопчани, е подарък за жителите на Гоце Делчев от кмета Владимир Москов и общинската администрация по случай празника на града.

В общинския исторически музей на 17-и октомври ще бъде представена и интересна изложба и прожекция на филма „Още ли бродиш, Делчев войвода“.

Тържественото полагане на венци и цветя пред паметниците на легендарния войвода Гоце Делчев, който е и патрон на града, на големия революционер Христо Ботев и почитането на паметта на генерал Стилиян Ковачев – първия кмет на стария град Неврокоп, Пейо Яворов и на загиналите във войните ще бъде на 18 октомври – светлия ден на освобождението на Неврокоп, сегашен Гоце Делчев.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен по време на празничната седмица ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”, а празничното шествие в деня на освобождението на Гоце Делчев ще тръгне в 18:20 часа от площад „Гоце Делчев”. То ще премине през централната улица „Търговска“ до паметника на загиналите във войните на улица „Александър Стамболийски“, пред който ще бъдат поднесени цветя и венци, както и ще бъде проведена тържествена заря проверка.

Веднага след това в в Дома на културата ще бъде проведен празничният концерт по случай 104-та година от освобождението на Неврокоп с участието на Студентски танцов ансамбъл при ЮЗУ ”Неофит Рилски”.

Наситената с още много културни мероприятия празнична програма ще продължи до 21 октомври. На 19-и от 18 часа ще бъде представен филмът „Десницата на Свети Иван“ с участието на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград в общинския исторически музей.

Час по-късно с празничен концерт ще се включат в програмата и невероятните китаристи от школата по класическа китара на Огнян Вълев „Съни и приятели“ в малката зала на НЧ ”Просвета – 1865″.

На 20 октомври от 17:00 часа на площад „Македония“ е предвиден голям концерт на школите по изкуствата при Народно читалище “Просвета-1865”, основни и средни училища от града, ателиета по изкуства и със специалното участие на Младежки ансамбъл – КУД „Рацин“ – град Кичево, Македония.

Празничната седмица ще бъде закрита на 21-ви октомври от 18 часа в историческия музей, когато Нидал Алгафари ще представи пред неврокопчани своето творчество. 1df28c7814c052f0af601f782702b2e8

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене