Кирил Добрев: Почти всички кандидати без ген. Румен Радев са одобрени от ГЕРБ

Кирил Добрев е син на ро­дения в град Гоце Делчев покоен вътрешен министър Николай Добрев. Роден на 18 април 1972 г. в София. Завър­шил е “Хидрогеология” в Мин­но-геоложкия университет и “Финанси” в УНСС. Депутат четвърти мандат от БСП, този път от Габрово. Член е на парламентарната комисия за борба с корупцията. Член на Националния съвет и на Из­пълнителното бюро на БСП. Организационен секретар и двигател на предизборната кампания на соцпартията.

– Г-н Добрев, с какво усе­щане БСП влиза в предиз­борната кампания?

– БСП като твърдо ядро вли­за изключително мотивира­на в тези избори. Естествено новото ръководство е нато­варено с много и по-големи очаквания, а президентските избори са изключително ва­жни, за да дадем нов импулс на левицата. За партийния актив почти нямаше лято, но организациите вече са във висока готовност, 85% от чле­новете са готови за изборите. Играем само за победа. Сре­бърни медали в това състеза­ние няма.

– Как структурите приемат ген. Радев? Припознават ли го като кандидата на БСП, или остава “парашутист” за партията?

– Не съм имал нито за миг съмнение дали БСП ще приеме, или не ген. Радев. Тезата за пара­шутиста е насадена от опонентите. Профи­лът и биографията на Радев са точно това, което липсваше до­сега за мажорита­рен избор не само за БСП, а въобще за избирателите. Човек на реда и морала, доказал се в про­фесията си, из­вървял всичко сам стъпка по стъпка. Няма допир до по­литиката и схемите в нея. Не е ползвал хо­датайство и връзки, за­щото боен самолет и лупинги с връзки и на­коленки не ста­ват Това е човекът, който, до­като политиците от прехода разпределяха баницата, той е пазил небето на родината. И най-важното, той е един­ственият, който се е клел да служи на България и го е пра­вил наистина. Всичко това прави срещите на генерал Радев изключително емо­ционални и силни. Виждам салоните препълнени с хора, усещам енергията, с която БСП е печелила избори. Това ме кара да вярвам в победа­та. От години се внушава, че БСП е партия на възрастните хора, че се издигат само пар­тийци с връзки, че сме кап­сулирани. Сега тази теза рух­ва, защото само БСП показа отвореност и желание да отговори на очакванията на обществото за по-различна кандидатура, за някого, кой­то освен изключителни ка­чества е имал живот като на всички българи, възмущавал се е на несправедливостите и е нямало кой да му “удари рамо”.

– Очаквахте ли ГЕРБ да из­дигне именно Цецка Цачева?

– Е, а кого да издигне ГЕРБ?

– Можеше Йорданка Фан­дъкова, Томислав Дончев например…

– Още като чух четиримата фаворити, бях убеден, че ще е Цачева. Всички без нея за­емат ресурсни постове. Дон­чев отговаря за еврофондо­вете и определя правилата за усвояване на милиарди евро за следващите 5-6 г. Самият той определя 15-16 млрд. за строителство. Отсега мога да кажа поименно кой ще ги вземе. Т. е. Дончев може да заложи такива условия в макрорамката, че да стиму­лира или да “смаже” опре­делен бизнес в Бълга­рия. Необходим е на Борисов – няма с кого да го замени. В София се разпределя повече от милиард на година. По­край столицата са големите и апетитни проекти. Вземете големите обществени поръч­ки. В София работят 3 компа­нии, надолу по пирамидата са само фирми, близки до властта. Г-жа Фандъкова му е изключително вярна, защо­то дава положителния образ, а отзад всичко останало си върви по познатата схема с разпределянето на баница­та. Същото е и в Бургас. Там финансовите ресурси също са огромни. И кой остава? Цецка Цачева, която е пред­седател на парламента. С нея няма проблем да се раз­дели. От нея финансовите по­тоци не зависят и е най-лес­но заменима.

– Силен опонент ли е тя?

– Всеки кандидат на ГЕРБ е силен кан­дидат, но не заради собст­вените си качества, а защото е част от предиз­борната машина на пар­тията. А ма­шината е без­скрупул­на, нагла, силно финансово подплатена. Но с “народ­ната лю­бов” никой не е излязъл на глава… Така че съм оптимист.

– Преди ден премиерът Бо­рисов заяви, че за него опо­нентът в тази кампания е Илияна Йотова, защото тя е партиен кандидат, а ген. Ра­дев не.

– Илияна безспорно е една от най-силните ни фигури и неслучайно бе избрана с пъл­но мнозинство в партията. Тя е доказала, че е сериозен проблем за ГЕРБ както на местно, така и на европейско равнище. Ако трябва да го кажа чисто по мъжки, преми­ерът се опитва да избяга от любимото му досега силово поле. Години наред той там се чувстваше комфортно, но вече на терена има друг иг­рач, който го превъзхожда с биография, компетентност и любимата му харизма.

– Защо се стигна до това роене вляво за президент­ските из­бори – Ивайло Кал­фин, Та­тяна Дон­чева, че и Пла­мен Оре­шар­ски?

– Ис­крено съжа­лявам, че не успяхме да се разбе­рем вляво. Най-вече за АБВ. Защо не стана, не ми се говори. Може би след избо­рите. Сега кандидатурата на Ивайло е на инат Не се сър­дя. И Таня, и Ивайло ще бъ­дат много разочаровани от резултата си. Ако трябва да бъда до болка откровен, поч­ти всички други кандидати без ген. Радев са одобрени от ГЕРБ и лично от Борисов. И това е огромният проблем на българския политически живот. За тези години почти всички политически субекти станаха зависими от партия­та държава. Горд съм, че не влязохме в тази схема, което е успех.

– Как ще се отрази това ро­ене на БСП, колко от гласове­те ви ще прелеят към други­те кандидати?

– Не изповядвам тезата, че гласоподавателите са кре­постни селяни и че някой ни отнема гласове. Защо не разгледаме друга хипотеза. При нас с ген. Радев да дой­дат гласове на “Атака”, ВМРО и патриотите. Това означава ли, че ние сме обрали обе­динения Патриотичен блок? Много от досегашните сим­патизанти на патриотичните партии са силно разочарова­ни от коалицията им с ГЕРБ и ще изберат друг, по-силен кандидат.

– Ако ген. Радев стигне до балотаж, от кого ще търсите подкрепа?

– Тук няма “ако”. Въпросът е кой ще води и с колко. Дали ‘“майката на нацията” или бъдещият президент ген. Ра­дев. Като казах “майката на нацията”, се чудя да плача ли, или да се смея. Не е възмож­но политическият разговор да е паднал толкова ниско. С едно изречение Борисов е в състояние да омаловажи дългогодишния труд дори на нобелов лауреат. А ние раз­читаме на всички граждани, на които им писна да бъдат унижавани ежедневно от това управле­ние. Убеден съм, че на ба­лотажа пада политиче­ската при­надлежност. Били сме свидетели как десни гласуват “с отвраще­ние” и как ляв избира­тел е изби­рал “по-мал­кото зло”.

– На как­ва кампания ще заложи БСП? Ще има ли удари под кръста и черен пиар, или ще спазвате бон­тон?

– Ама какъв черен пиар от наша страна? Вие следите ли интернет и социалните мрежи? Там народното творчество така се е раз­вихрило, че няма стигане. Може да видим такива кари­катури и видеоклипчета, че и 5 щаба да работят, не могат да измислят подобни неща. Можем да научим такива подробности за личния жи­вот на кандидатите, че свят да ти се завие. Друг въпрос е кое е истина и кое не. БСП ще прави кампания, в която ще представи всички качества и предимства на кандидат-пре­зидентската двойка. Не сме с толкова къса политическа памет и помним кой предло­жи Плевнелиев, какъв пре­зидент беше той и кой днес бяга от отговорността на това си назначение. За капак ни е приготвил същия сцена­рий, този път под формата на “майка на нацията”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене