Министър Греков: Схемата за малките производители ще подпомогне зеленчукопроизводителите

димитър греков

„Убедени сме, че Схемата за дребните фермери ще помогне много на зеленчукопроизводителите в България”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в сутрешния блок на бТВ. Той допълни, че Схемата ще стартира от догодина и освен за подпомагане на малките производители, тя ще накара много от фермерите да излязат от сивия сектор, защото ще трябва да плащат данъци и осигуровки.
„Още от началото на нашия мандат насочихме усилията си в посока на сдружаването, за да могат зеленчукопроизводителите да бъдат не само на нашия пазар, но и навън. Те произвеждат наистина много качествена продукция, но малка по обем”, подчерта министърът. Той припомни, че са проведени редица срещи и с търговските вериги. На тях е станало ясно, че най-големият проблем пред родните производители е, че те не могат да гарантират регулярни доставки през годината. „Решението е да се сдружават не само за да реализират продукцията си, но и за покупка на семена, торове и препарати”, беше категоричен проф. Греков.
Министърът съобщи, че в новия програмен период ще има специални мерки, с които ще се поощрява сдружаването, което ще даде възможност да се скъси веригата от производителя до купувача.
Друга мярка е създаването на външнотърговско дружество, което да търси възможности за реализиране на част от земеделската продукция. „България е изнасяла големи количества плодове и зеленчуци. За съжаление сега малките производители не могат да се доберат до международните пазари и ще работим в тази посока”, подчерта министърът.
Той посочи, че от началото на годината по митниците и борсите работят около 500 данъчни и митнически инспектори, които проверяват наличието на всички необходими документи.
По въпроса с информациите за опасни пестициди на територията на хасковското село Бисер, министър Греков обяви, че ще се направи проверка на почвата. „Хората трябва да са спокойни, направили сме проверка на водите и те са чисти”, каза министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене