Свържете се с нас

ТОП

1030 декара залесява ЮЗДП тази есен

Публикувано

на

Нови 1030 декара ще бъдат залесени тази есен на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетната кампания бяха засадени над 3000 декара, с което общата площ на новите насаждения до края на годината се очертава да достигне повече от 4000 декара.

Над 43 500 тополови фиданки, отгледани в горските разсадници на предприятието, са подготвени за есенната кампания. По-големите залесявания са в районите на горските стопанства в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и София.

„Върху 130 декара в района на Кресна предвиждаме залесяване с дъбови семена, като за целта са събрани 500 кг жълъди. Върху опожарени площи в района на Брезник и в територии, в които естественото възобновяване е затруднено – в Земен, ще се залесява с черен бор, а в района на Гърмен с бял бор. Интересно е и залесяването със семена от бадем на площ от 50 дка в Сандански, което се прави за първи път”, коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП.

В момента се провеждат процедурите за възлагане на дейностите по подготовка на почвата и залесяване догодина. Над 4100 декара планира да залеси през 2017 г. ЮЗДП, като най-сериозно ще се работи в Осоговската планина, където има най-много съхнещи култури в резултат на нападение от върхов корояд. 

Около 7 тона дъбови семена и 1300 кг семена от бук, акация, бреза, явор, кестен, липа и др. широколистни видове се очаква да бъдат събрани тази есен. От тях ще бъдат произведени близо 3 милиона фиданки, с които ще се залесява през следващите години.

коментара

Новини

Грозни гледки от Благоевград! На вниманието на Кирил Манов – главен инспектор «Обществен ред» към Община Благоевград!

Публикувано

на

Г-н Манов, това което показваме днес в рубриката ни „Грозни гледки от Благоевград“ е нещо, което вашите подчинени не бива да допускат да се случва втори път. Обаче те го допуснаха и затова тези спящи „хубавци“ влизат в рубриката ни. Този човек сериозно си поспа в центъра на Благоевград, повече от два часа. По фрапиращото е, че си беше  полегнал пред сградата на общината. То приятно бе…., фонтаните охлаждат въздуха пък и Andrea Bocelli му пее „Con Te Partirò“, как човек да не си полегне?

Мислехме да не го показваме, просто да си затворим очите за тази нередност… Но само два дни по-късно обективите ни…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса …

коментара

Продължете с четенето

Новини

VII театрален фестивал „Талантино“ започва в Благоевград

Публикувано

на

И тази година стотици талантливи деца и младежи ще вземат участие в Националният фестивал „Талантино“. Той стартира на 25 юни и продължава до 29 юни. Прегледът на театралните школи ще бъде на сцената на Куклен театър в Дом на младостта.

В VII  издание на фестивала са включени 32  постановки, които ще бъдат представени от малки и млади актьори от  Благоевград, София, Перник,Симитли ,Казанлък, Банкя,  Правец, Пазарджик, Бургас, Етрополе.

Официалното откриване на фестивала е утре, 25 юни, от 20.30 часа.

Сред заглавията в програмата на седмото издание на „Талантино“ са: „Всеки змей това го знае“, “Таборът отива на небето“,  „Бурята“, един прекрасен ден“, „Лелята на Стаси“, Денят на прошката“, „Шестте пингвинчета“, „Мамино детенце“, „Поличба“, „Лодка в гората“ и др.

Началото на всеки един фестивални дни е 10.00 часа. На 29 юни, от 12.30 часа, в Дом на младостта, ще се проведе и съпътсъваща програма – Международна научна конференция „Театрални школи, фестивали и публики, традиции, предизвикателства и нови посоки“. Фестивалът се организира от Община Благоевград, съвместно с Драматичен театър „Енчо Халачев“, а входът е свободен.

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ