Свържете се с нас

ТОП

1030 декара залесява ЮЗДП тази есен

Публикувано

на

Нови 1030 декара ще бъдат залесени тази есен на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетната кампания бяха засадени над 3000 декара, с което общата площ на новите насаждения до края на годината се очертава да достигне повече от 4000 декара.

Над 43 500 тополови фиданки, отгледани в горските разсадници на предприятието, са подготвени за есенната кампания. По-големите залесявания са в районите на горските стопанства в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и София.

„Върху 130 декара в района на Кресна предвиждаме залесяване с дъбови семена, като за целта са събрани 500 кг жълъди. Върху опожарени площи в района на Брезник и в територии, в които естественото възобновяване е затруднено – в Земен, ще се залесява с черен бор, а в района на Гърмен с бял бор. Интересно е и залесяването със семена от бадем на площ от 50 дка в Сандански, което се прави за първи път”, коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП.

В момента се провеждат процедурите за възлагане на дейностите по подготовка на почвата и залесяване догодина. Над 4100 декара планира да залеси през 2017 г. ЮЗДП, като най-сериозно ще се работи в Осоговската планина, където има най-много съхнещи култури в резултат на нападение от върхов корояд. 

Около 7 тона дъбови семена и 1300 кг семена от бук, акация, бреза, явор, кестен, липа и др. широколистни видове се очаква да бъдат събрани тази есен. От тях ще бъдат произведени близо 3 милиона фиданки, с които ще се залесява през следващите години.

коментара

Политика

Догодина средните брутни заплати на учителите ще надскочи 1500 лева

Публикувано

на

Догодина средната брутна учителска заплата ще стане 1500 лева, а през 2021 г. – 1800 лева. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес.

В момента средната брутна учителска заплата е 1300 лева. От 1 януари т.г. учителските заплати бяха увеличени с близо 20 %. Това бе поредното повишаване на доходите на учителите, като обещанието е до края на мандата на правителството увеличението да е двойно (още четете тук и тук).

За целта през следващата година ръстът на парите за заплати в бюджета ще бъде 360 млн. лева, а през 2021 г. – 720 млн. лв.

Въпреки увеличението на заплатите има сериозен недостиг на учители по някои предмети, тъй като всяка година се пенсионират около 4500 преподаватели.

За трета поредна година междуведомствени екипи ще работят за връщане на близо 19 хил. деца в училище. По данни на образователното министерство те са открити, адресите им са ясни, но родителите не желаят да ги образоват. За други 25 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят, няма данни, съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

По информация на образователното министерство за последните две години в училище са записани над 40 хил. ученици. По данни на министъра обаче посещаемостта е около 50%.

dnevnik.bg

коментара

Продължете с четенето

Новини

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград, Христина Шопова празнува днес!

Публикувано

на

Днес Христина Шопова, зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград празнува рожденият си ден.

Стилна, енергична, красива, Христина Шопова възроди отдел „Култура“ в общината и въпреки крехката си възраст показва здрава ръка в управлението. Тя въведе стил в общината, давайки личен пример с елегантността си и ежедневно изискания и дрескод. С работата си и екипа, който създаде, Шопова превърна Благоевград в истински национален център на културата и център на събития, които ни донесоха международна известност.

Пожелаваме на г-жа Шопова да е здрава, много щастлива и все така дейна и красива!

Честит Рожден Ден!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ