Стотици миряни почетоха 105 години от рождението на Ванга

Стотици гости и миряни се събраха днес в местността Рупите, за да отбележат 105-годишнината от рождението на Ванга. Отец Живко отслужи литургия в църквата „Света Петка Българска”, а академик Светлин Русев припомни делото на петричката пророчица.

Фондация „Ванга” награди посмъртно с приза „Статуетка Ванга” писателя Тончо Жечев, един от основателите на организацията, писателя Йордан Радичков и професор Величко Добриянов, който изследва способностите на Ванга и по-късно издава книгата „Феноменът Ванга”.

Паметен знак за принос към делото на българската пророчица получиха 16 души. Сред тях е владиката Йоан Богослов, бивш игумен на Роженския манастир и един от най-приближените на Ванга. В манастира при него често идвала ясновидката, тъй като му имала доверие. Йоан Богослов е този, който дава последното причастие на болната Ванга в столична болница преди да издъхне на 11 август 1996 г.

Тя е родена на 3 октомври 1911 г. в Струмица. Стотици идват всеки ден в църквата „Света Петка” в Рупите заради дарбата и делото на пророчицата. Почит към пророчицата отдават не само българи, но и много чужденци. „Славата й се носи по целия свят. Тук идват телевизионни екипи от различни държави. Руснаците обаче я боготворят”, твърдят служители на комплекса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене