Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Упадъкът на едно общество или как непълнолетното бъдеще на България кърши ритмично снага под звуците на Азис!

Публикувано

на

Благоевград – градът на младежта, центърът, който събира хиляди млади хора заради двата си университета и множеството профилирани гимназии. Чудесен град, чудесен център за развитие на културни дейности. Град, събрал много умни, способни и интелигентни хора, които го развиват всекидневно.
Историята, която ще прочетете обаче, е по-различна. Действителна и срещана всяка вечер, това е историята за нощен Благоевград, разказ за упадъка на едно общество.
За никого не е тайна, че освен университетите и гимназиите, нощните клубове в града също са много. Също така са интензивно посещавани и доста често препълнени. Този факт сам по себе си не е лош – всеки млад човек има нужда да се забавлява понякога.
Гледката, която представлява препълнен нощен клуб в делнична вечер, е позната всекиму.
На входа има охрана, евентуално няколко посетители, които пушат навън, защото до определен час в заведението все пак се спазва забраната за тютюнопушене и то е свободно от цигарен дим.
Горе-долу до този час клубът вече е пълен – ученици и студенти са казали на родителите си „лека нощ” и са дошли да се забавляват. Защото, кой няма нужда от забавление? Отговорът е- най-напред учениците! Най-потресаващото в гледката на пълното заведение са десетките лица на непълнолетни и дори малолетни деца! Някак те са успели да „минат” през охраната, или пък охраната си е затворила очите? А може би просто не ги е видяла. Този „пропуск” на охранителите в заведението би могъл да бъде поправен за минути, ала това не се случва. Усмихната сервитьорка любезно пита вече влязлата в клуба малолетна групичка какво ще пие и окото й не трепва, когато поръчката на децата включва предимно бутилки алкохол. Пиенето е сервирано, наздравиците са вдигнати, а все още малолетните и непълнолетни бъдещи финансисти, юристи, лекари, полицаи и пожарникари ритмично танцуват на фона на новото парче на Азис.
Една кратка разходка до тоалетната на заведението разкрива още по-мрачна картина. Или пък по-цветна, зависи от гледната точка. Защото алкохолът явно не е понесъл на някой детски организъм и той е облекчил гаденето си току върху пода в коридора на тоалетната. Гледката е достатъчно фрапантна и илюстративно показва какво представлява съвременното ни общество.
Все още не съм се съвзела напълно от видяното, когато от кабинката, към която съм се запътила, излиза….мъж. Не младо момче. Мъж. Около тридесетте. Гледам го как спокойно излиза и си мисля, че какво пък – вероятно е объркал тоалетните и неусетно е влязъл в дамската. Радостна, че все пак се е освободила кабинка, аз смело отварям вратата и се ококорвам абсолютно шокирана. Защото кабината не е празна. Вътре има момиче, което…оправя чорапогащника си!
Този разказ е напълно действителен и доста скорошен. Деградацията на обществото, на която сме всекидневни свидетели, все по-грубото и бурно поведение на младежите и дори децата, всички онези проблеми и детско насилие, с което нито родители, нито учители, нито Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни не могат да се справят, е резултат от бездействието или погрешното действие на всички нас. На родители, на учители, на институции, на медии. Проблемите са тясно свързани един с друг и всяко бездействие по даден проблем и отстраняването му, напълно лавинообразно води до редица други.
Защото, можем ли да наречем „нормално” общество, което лежерно гледа отстрани как бъдещето на страната върви стремглаво надолу, превръщайки живота си в низ от алкохол, цигари, наркотици, главоболие и повръщано? И по-големият проблем – когато след години това бъдеще стане ядро на обществото, какво бъдеще ще възпита то?

http://blagoevgrad-news.com/

коментара

Анализи и Коментари

Акад. Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония

Публикувано

на

Акад. Георги Марков: Никакви компромиси с историята за македонците! Това да не е Женският пазар!

„Все още македонците не са се опитали да си „присвоят“ и големия българин Иван Михайлов

Това казва историкът академик Георги Марков в интервю за „Труд“.

„Та съседите ни в една сутрин на 1944-а са се събудили македонци. Не може да приемем тяхната теза, как така държавата ни ще преглътне този цинизъм?“, категоричен е академикът.

„САЩ ще пробутат Северна Македония в НАТО, това е ясно. Чичо Сам гони Дядо Иван от Балканите, обаче за Европейския съюз това е доста по-сложно. Там лесно няма да стане, а и чичо Сам няма как да ги пробута, защото няма интерес“, смята Георги Марков.

Историкът цитира бившия македонски премиер, български гражданин Любчо Георгиевски, който каза преди години: „Ние трябва да признаем българското минало до края на Втората световна война. А София трябва да признае настоящето – че Тито е създал някаква македонска нация. Те обаче казаха: „Как така, ние щом имаме македонска нация, трябва да имаме национални герои“, казва Георги Марков.

„Още като бях директор на Института по история към БАН те казваха: „Много са героите. Гоце Делчев, Даме Груев и Яне са наши. Вие си вземете Тодор Александров и Иван Михайлов.“ Тогава още не бяха посегнали и на Тодор Александров… Такова разпореждане с историята е кощунство“, споделя историкът.

„Вижте още от „предложенията“ им: За Илинденско-Преображенското въстание казват: Ние си имаме Илинденско, вие вземете Преображенското. Моля? Това да не е Женския пазар! Няма как да стане. Никакви компромиси“, категоричен е академикът.

„Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това те трябва да го разберат, а ние не трябва да плюем върху себе си и върху гробовете на нашите предци. Та тези млади юнаци са загинали за една национална кауза, но това не е каузата за независима македонска държава“, заявява Георги Марков.

По повод двустранната комисия, която би трябвало да реши историческите въпроси между двете страни, той казва: „Гърците държаха 30 години Македония далече от НАТО и успяха. Подходът им беше печеливш. Отказаха Скопие от т.нар. антично наследство за Александър Македонски. А ние подписахме договора с македонците, за да угодим на чичо Сам (САЩ). Получи се така, че политиците казаха: „Ето, тук има едни историци, те ще свършат работа“. А наистина предварително беше ясно, че комисията няма как да помогне“.

Георги Марков обясни, че в Македония вече доста поколения са възпитавани в друга история. „Самият Никола Груевски преди 4-5 години беше казал: „Как така българите имат градове, които се казват Гоце Делчев и Сандански? Това са наши национални герои. Аз това съм го учил в училище!“ Е, да, но той е учил една фалшифицирана история с промит мозък“, казва Георги Марков.

По повод думите на македонския президент Стево Пендаровски, който каза, че, че Гоце Делчев е българин, но искал да се бори за независима македонска държава, историкът обяснява: „Това е също пълна глупост! Нашият академик Любомир Милетич е събрал спомените и на Гоце, на Даме Груев и те три пъти са издавани. Даме казва: „Ние знаехме, че няма да има второ Съеднение, няма да има втора Източна Румелия, съседите ни няма да позволят това да стане. Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към България“.

„Все още македонците не са се опитали да си „присвоят“ и големия българин Иван (Ванче) Михайлов“, казва историкът.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Христо Христов: за онова което липсва в новите учебници по история и как е представен комунистическият режим в тях

Публикувано

на

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно, убеден е Христо Христов

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател – журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност – голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков – 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

„Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно“, убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че „Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението“.

„Белене“

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. „Възродителен процес“.

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

„Съюзът на репресираните от комунизма – памет“ публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници „пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците“.

Фондация „Остров Белене“, която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу „поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия.“

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ – Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат „скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим“.

„Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран – издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам“, коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

„Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България“, завършва писмото си Христов.

По публикацията работи: Йордан Бързаков

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ