Отлагат с месец регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

Регистрацията с пръстов отпечатък в болниците се отлага с месец.

По план новите правила трябваше да влязат в сила от 1 октомври. Тъй като в някои лечебни заведения системата все още се тества, чекирането с пръст ще стане задължително от 1 ноември, предава Нова телевизия.

Припомняме, че новата система предизвика противоречиви реакции в обществото. Според някои граждани, които решиха да протестират с искане за оставката на здравния министър, ще са потърпевши от системата и ще бъдат принудени да се лекуват, само ако си дадат пръстовите отпечатъци. Според тях това е заплаха за националната ни сигурност.

От Здравното министерство от своя страна успокоиха, че няма как да се злоупотребява с лични данни. Някои болници въведоха новата система. Последиците бяха дълги опашки пред онкодиспансера в София. От управата признаха, че процедурата наистина отнема време. Налага се пациентите да се обучават по около 10 минути, за да могат да поставят правилно пръста си на устройството за снемане на отпечатъци. Освен това системата блокираше. Това доведе до образуване на опашка от десетки болни.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене