Учредява се Национална награда за музика на името на акад. Марин Големинов

Снимка: Личен архив

Музикалният сезон в град Кюстендил беше открит с концерт на камерен оркестър „Орфей“ под диригентството на Райчо Христов, като солисти бяха Боби Йоцов (кларинет) и квартет Камерата Орфика спримариус Марио Хосен. По традиция „завесата“ в Кюстендил се вдига в навечерието на Световния ден на музиката, защото се отбелязва годишнината на именития български композитор (роден именно в Кюстендил) Марин Големинов – 28 септември.

Тази година сезонът в града започна и с обявяването на новоучредената Национална награда за музика „Академик Марин Големинов“. Наградата е гласувана на заседанието на общинския съвет в града през август и ще отличава музикант (или състав), оставил трайна следа през конкретния музикален сезон. Тя ще бъде под формата на статуетка, диплом и сума от 5000 лева. Съюзът на българските композитори се присъединява към учредителите и ще добави още средства към тази сума. Първият носител на приза „Марин Големинов“ ще бъде оповестен на 28 септември 2016 година от 18.30 часа в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

Месец по-рано журито с председател проф. Пламен Джуров ще оповести и трите номинации. Успоредно с Голямата награда ще се присъжда и награда за най-добър квартет (Големинов е един от най-големите майстори в сътворяването на квартети в българската музика, творби като Старобългарски квартет и Микроквартет се изпълняват непрестанно по престижни сцени у нас и по света).

Затова и в програмата на вечерта беше включен емблематичния Концерт за струнен квартет и струнен оркестър на Големинов, като солисти бяха младите музиканти от квартета към Камерата Орфика начело с Марио Хосен. Творбата е репертоарна за тях и само за последната година те са го свирили на фестивали като Варненско лято и Софийски музикални седмици.

Предстои създаването на сайт с регламента и всичко свързано с Националната награда „Академик Марин Големинов“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене