Боре Грамадата съди прокуратурата за 35 000 лв., лежал в Бобовдолския затвор 16 месеца над присъдата

Рецидивистът Борис Георгиев-Боре Грамадата съди прокуратурата за 35 000 лв. за това, че лежал повече време в Бобоволския затвор. Благоевградчанинът пресметнал, че бил лишен неправомерно от свобода 1 година, 4 месеца и 19 дни по вина на държавното обвинение, заради което завел иск по Закона за отговорността на държавата за причиняване на неимуществени вреди.

Боре Грамадата се оплаква, че търпял несгодите на затворническия живот, живял в мизерни и жалки условия и бил лишен от възможността да бъде с близките си, да се грижи за родителите си. В затвора изпитвал голямо психическо напрежение, бил потиснат, имал безсъние и високо кръвно, а 3 години след излизането му от Бобов дол все още се стряскал насън, чувствал се като в клетка. Приятелите му се подигравали, че като най-големия балък лежал в затвора за нищо и 2 пъти за едно нещо. Той претендира да получи обезщетението с лихвите, считано от 21 май 2012 г. до окончателното изплащане на сумата.

Фиксираната от него дата не е случайна, тъй като тогава ВКС отменя 3-годишната му присъда лишаване от свобода на РС – Сандански, след като е признат за виновен за едро хулиганство за инцидент в село Хотово, при който на 24 март 1999 г. пребил на улицата Георги Харизанов. Присъдата е отменена, а наказателното производство прекратено, тъй като по случая е заведено и дребно хулиганство, по което Боре Грамадата е осъден на 15 денонощия полицейско задържане, т.е. той е бил наказан два пъти за едно и също престъпление. Това му дало повод да съди прокуратурата за незаконното му оставане в затвора.

Според окръжния прокурор Христо Георгиев това не отговаря на истината и престоят на Б. Георгиев в ареста е законен, тъй като е бил по други присъди. Невярно е и твърдението на ищеца, че бил лишен от правото си да се грижи за родителите си, тъй като проверка на прокуратурата показала, че бащата е починал, а майка му живеела на квартира в Благоевград.

45-годишният Боре Грамадата е осъждан 12 пъти, включително и за палеж на апартамента на покойния си баща, показа справка в бюро „Съдимост“. Първите закононарушения прави като малолетен. През 1986 г., когато е 15-годишен, чупи челюстта на жена, избива й зъб, което е средна телесна повреда. На другата година е осъден на 6 месеца условно за едро хулиганство. След 2 години е уличен в палежа на апартамента на баща си в кв. „Ален мак“ в Благоевград и е осъден на половин година затвор. След време е осъден на 1 година затвор и за закана за убийство на родния си баща. Впоследствие получава присъди за едро хулиганство, като в един от случаите е обвинен заедно с Радослав Балев, Георги Зарев и Венцислав Сотиров-Мишката за екшън през 1999 г. Тогава всички се признават за виновни и след споразумение с прокуратурата плащат по 500 лв. глоба.

Боре Грамадата е осъждан 2 пъти и за шофиране без книжка. В престъпната си биография има нападение над полицай в дежурната част на 1-во РПУ – Благоевград. Той удря с юмрук в устата Венцислав Костадинов, който му прави обиск, и му причинява разкъсно-контузна рана. Районен съд – Благоевград го осъжда на 3 години затвор за лека телесна повреда, но Окръжен съд намалява присъдата наполовина и след като ВКС я потвърждава, Боре Грамадата влиза за година и половина в затвора.

Той намушква с нож в гърдите Атанас Ангелов, като мъжът оцелява по чудо, а нападателят е осъден на 3 години затвор. Размахването на нож е похват от престъпния му почерк, който прилага на 6 юли 2010 г. и към Петър Далев от село Хотово, като му са заканва да го убие. Разправията приключва без кръв, а Боре Грамадата е осъден на 1 година затвор за заплаха за убийство. Той е признат за виновен и за закана за убийство на Антон Солунов от същото село, която му отправя на улицата на 29 юни 2012 г., за което изтърпява 2-годишна присъда.

По делото на Борис Георгиев срещу прокуратурата, което се гледа от шефката на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, предстоят разпити на свидетели и изслушване на експертизите на психолог и психиатър относно душевните болки и страдания, претърпени от ищеца.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене