Без категория

Бившият директор на 11-то ОУ „Христо Ботев” В. Смиленов атакува в съда уволнението си!

Ексдиректорът на 11-то ОУ „Христо Ботев” Валери Смиленов атакува в съда уволнението си. Той иска от съда да отмени уволнителната заповед и да го възстанови на работа с обезщетение 865 лв., за времето, в което е останал без доходи. Бившият директор оспорва всяко едно от нарушенията, констатирани при проверката на Регионалния инспекторат по образование, въз основа на които на 8 юли началникът Ивайло Златанов издаде заповед за му бъде наложено най- тежкото дисциплинарно наказание.

Визираните нарушения са свързани с приема на ученици, избора на учебници, неупражнен контрол при водене на дневниците, попълване на извинени и неизвинени отсъствия, изпълнение на решения на педагогическия съвет, цялостната организация на трудовия процес в училището, както и изпълнение на задължителните предписания от началника на РИО. Валери Смиленов има обяснения за всеки един от случаите, за които проверяващите считат, че е нарушил Закона за народната просвета и прилагането на държавните образователни изисквания.

Според него някои от нарушенията нямат нищо общо с фактическата обстановка, какъвто бил случаят с отказания прием на две деца от ромски произход, които са учили в Гърция, но майката не е подала легализирани документи. Впоследствие обаче те са записани в VІІІ СУ по разпореждане на началника на инспектората. За доказаване на твърденията си Валери Смиленов настоява в съда да бъдат изслушани преподавателките Миглена Димитрова, Искра Канджикова и Силвия Димитрова, както и да бъде изискано извлечение от входящия дневник.

За друг случай, само че с обратен знак – записване на дете в 1-ви клас, което е преместено от друго училище втория срок без разрешение на министъра на образованието, Валери Смиленов посочва, че тогава той е бил в отпуск и това е станало с разрешението на неговия заместник Димитър Колев, за което своевременно е бил уведомен РУО.

Той отхвърля и обвиненията, че не е контролирал правилното водене на дневниците, тъй като лично той е съставил констативен протокол с установени пропуски и предписания, които са изпълнени. Освен това е издал заповед, с която вменява на Емилия Георгиева да следи за воденето на дневниците под контрола на заместник-директора  си Димитър Колев.

Смиленов не е съгласен и с обвинението, че не са предприети действия срещу прояви на насилие сред учениците. Като проява на агресия е посочен случай, при който ученик е скъсал тетрадка на друго дете. Смиленов обяснява, че по това време пак е бил в отпуск, но след като се върнал, е провел веднага разговор с ученика и неговите родители.

За друга група нарушения той признава, че са налице, но веднага след проверката на РУО са отстранени. Той обаче счита, че тези пропуски са несъществени и не са довели до вреди за училището, което ръководи над 20 години, като бил допринесъл за интеграцията на ромските деца в учебния процес и никога не е бил дисциплинарно наказван.

За доказване на защитната си теза Валери Смиленов представя служебни документи и иска от съда да призове за разпит 8 свидетели, сред които заместникът му Димитър Колев, учители и педагогическия съветник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене