Рамадан Бялк, кмет на село Корница: Историята на селото започва от 1470 година

Историята на селото започва от 1470 година. Това каза за вестник ГРАДЪТ Рамадан Бялк, кмет на село Корница, община Гоце Делчев. „Корница се споменава и в османски регистър за доганджиите в Румелия от 1482 година. През 1912 година жителите на селото, които са били в преобладаващата си част мюсюлмани, са покръстени насилствено от български паравоенни части и от българската православна църква.
След принудителното сменяне на имена през 70-те години на миналия век, в цялата Гоцеделчевска община, незасегнати остават само селата Корница, Брезница и Лъжница. Жителите им решават да се обявят за турци, надявайки се по този начин да избегнат преименуванията, и координират действията си, подготвяйки се за съпротива в случай на намеса на властите“, допълни той. По думите му през зимата на 1972 – 1973 година голяма част от жителите на трите села се събират непрекъснато в центъра на Корница, където българското знаме е заменено с турско, а децата спират да посещават училище.
Бялк каза още, че местните структури на Българската комунистическа партия правят опити да създадат ядро от свои поддръжници в общността, но не постигат успех и решават да използват сила, в следствие на което селото е превзето на сутринта на 28 март 1973 година, като акцията се ръководи от генерала от Държавна сигурност Петър Стоянов, като трима души са убити, много от местните жители са бити и измъчвани, десетки са арестувани и изселени, а 11 души получават присъди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене